Gemeente Langedijk


Boten-overhaal in woonwijk Mayersloot West
17 december 2003

Met een overhaal kunnen kleine recreatiebootjes over de dijk worden getrokken, door middel van een lorrie. Het is een soort klunen voor de bestuurder van het bootje. Want de boot op de lorrie wordt voortbewogen via een handmatig te bedienen lier.

Het betonwerk voor de overhaal is in de afgelopen weken aangelegd door aannemer gebr. Beentjes uit Uitgeest. Na de kerstvakantie volgt de afronding, die nog ongeveer zes weken in beslag zal nemen. Er wordt namelijk ook een brug over de Klaversloot gebouwd en op deze brug moeten nog leuningen worden aangebracht. De overhaal moet nog worden voorzien van houten loopgedeelten (vlonders). Ook is nog het nodige tegelwerk vereist. Naar verwachting kan de overhaal medio maart in gebruik worden genomen. Dan wordt de dam in de sloot weggehaald die er nu nog ligt ter hoogte van de oeverzwaluwwand. Dit is uiteraard afhankelijk van de mogelijkheden om te kunnen werken tijdens de winterse weersomstandigheden.

Waterniveaus
Het water rondom en in wijk Mayersloot-West heeft twee verschillende niveaus. Het hoge water in de sloot rondom de wijk is gelijk aan het niveau van het Oosterdelgebied, 1.45 meter onder NAP. De slootjes binnen in de wijk hebben lager waterniveau, 2.70 meter onder NAP. Om deze hoogte te overbruggen voor wijkbewoners met bootjes wordt een bijzondere overhaal aangelegd. Zo kan men via de overhaal de wijk in en uit varen.

Kleine recreatieboten
In Mayersloot West ligt het water gedeeltelijk maar liefst 1.25 meter lager dan in het Oosterdelgebied. Een groot hoogteverschil. Voor de uitvinding van de sluis was het vroeger heel moeilijk om zoiets te overbruggen. De boten staken vroeger op belangrijke plaatsen over met de overtoom, een ouderwets woord voor de overhaal. In Mayersloot West is nu gekozen voor de terugkeer van zon overhaal in het dorpsbeeld. Een sluis kost namelijk miljoenen euros, vooral ook wegens het jarenlange onderhoud. De overhaal is goedkoper en vergt minder onderhoud. De overhaal in Mayersloot West kan uitsluitend kleine vaartuigen over de dijk trekken. Het gaat om kleine recreatiebootjes met een gemiddeld gewicht van 400 tot 500 kilo tot maximaal 800 kilo. De maximale afmetingen van een vaartuig zijn gesteld op 5,50 meter lengte, 180 cm breedte, 35 centimeter diepte van de bootbodem en de diepte van de schroef kan maximaal 55 centimeter zijn. Bij de overhaal komen borden te staan met een korte duidelijke gebruiksaanwijzing van de overhaal.

Voor nadere informatie over de overhaal of de te gebruiken bootjes kan men terecht bij de redactie van stichting Waterrijk Langedijk, de heer N. Vader (nicovader@hotmail.com) of bij gemeente Langedijk, afdeling Nieuwe Werken.

schets overhaal

De overhaal in Mayersloot West

Een overhaal zoals het er vroeger uitzag:

overhaal