Universiteit van Amsterdam



Gecombineerd stresseffect voor water-organismen


Promotie Biologie


woensdag 17 december 10.00 uur

Organismen worden blootgesteld aan natuurlijke stress, zoals hoge watertemperaturen, en chemische stress, zoals watervervuiling. Beide vormen van stress kunnen tot een verhoogde sterfte leiden. Evelyn Heugens onderzocht of de gecombineerde effecten van natuurlijke en chemische stress belangrijk zijn voor het milieubeleid en of deze effecten te voorspellen zijn. Onderzoek naar de watervlo liet zien dat er wel degelijk sprake is van een gecombineerd stresseffect. Bij hoge temperatuur en weinig voedsel is de watervlo gevoeliger voor cadmium en neemt hij ook meer cadmium op. Heugens stelde enkele vuistregels op om de risico s van giftige stoffen te kunnen beperken als er sprake is van bijvoorbeeld een hoge watertemperatuur. Hiermee kunnen bij een eventuele volgende hittegolf de regels voor lozingen van gifstoffen worden aangepast aan de dan heersende stressfactoren waaraan organismen zijn blootgesteld.

Mw. E.H.W. Heugens: Predicting effects of multiple stressors on aquatic biota. Promotoren zijn prof dr. W. Admiraal en prof. dr. N.M. van Straalen.

UvA, Singel 411, Amsterdam. afdeling Persvoorlichting, tel. 020 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 566 2929.