Ingezonden persbericht

Persbericht

Bijzondere verjaardag in Nationaal Luchtvaart-Themapark in Lelystad:

'100 Jaar Luchtvaart' gehele kerstvakantie te zien in Aviodrome

Lelystad, 16 december 2003 - Op woensdag 17 december is het precies een eeuw geleden dat mensen voor het eerst in een gemotoriseerd vliegtuig vlogen. De broers Wilbur en Orville Wright stapten in 1903 in hun zelfgebouwde 'Flyer' van hout en katoen en bleven bij Kitty Hawk in de Verenigde Staten maar liefst 12 seconden in de lucht. In het gloednieuwe Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad wordt vanzelfsprekend aandacht besteed aan deze eerst vlucht en aan de 100 spectaculaire luchtvaartjaren die er daarna, tot op de dag van vandaag, zijn verlopen.

Een vlucht van 36 meter in 12 seconden was heel bijzonder in 1903, net als de vlucht die zes jaar later door een 'gemoderniseerde' Wright Flyer type A in Nederland werd gemaakt en die maar liefst drie en een halve minuut duurde. Maar het was allemaal nog niets vergeleken bij wat vliegtuigen later in de twintigste eeuw zouden presteren. Het vliegtuig zou ervoor zorgen dat er geen onbekende plek op de aardbol over zou blijven. Er zouden oorlogen vanuit de lucht worden uitgevochten en beslist, en het recreatief en zakelijk reisgedrag van miljoenen mensen zou revolutionair veranderen als gevolg van de komst van het passagiersvliegtuig.

In het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome, dat in november op de luchthaven Lelystad werd geopend, is te zien hoe het vliegtuig zich in die 100 jaar ontwikkelde van een fragiel bouwsel tot een supertransportmiddel. Zowel een Wright Flyer als diverse veel latere en grotere vliegtuigen, zoals een MiG-21-straaljager en een Fokker 50-passagiersvliegtuig, zijn in het luchtvaart-themapark Aviodrome te zien. Maar ook kunnen de bezoekers zelf enkele bijzondere hoogtepunten uit die 100 jaar ervaren, zoals de vlucht van de Fokker F.18 'Pelikaan', die in december 1933 in de supersnelle tijd van vier en een halve dag de kerstpost voor de KLM van Nederland naar Batavia in Nederlands Oost-Indie bracht.

Intussen vliegen er jaarlijks tientallen miljoenen mensen zaken of voor hun vakantie naar verre bestemmingen. Hoe dat allemaal gegroeid is, sinds 1903 is te zien in het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad: van Fokkers eerste vliegtuig uit 1911, de Spin, via de passagiersvliegtuigen van hout en linnen uit de jaren twintig en de eerste metalen verkeersvliegtuigen, zoals de DC-2 'Uiver' en de Dakota uit de jaren dertig, zien we hoe de vliegtuigen spectaculair groeiden tot aan de grote viermotorige propellervliegtuigen, zoals de transatlantische Skymaster uit de jaren veertig en de Fokker 100 (waarvan alleen de cockpit te zien is) uit de jaren tachtig.

Het bijzondere verhaal van 100 jaar luchtvaart is te zien en te beleven in het dynamische Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad. Het luchtvaart-themapark Aviodrome aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad is iedere dag (m.u.v. Nieuwjaarsdag) geopend van 10:00-17:00. In de zomermaanden juli en augustus geldt een verlengde openingstijd, namelijk van 9:00-18:00. Meer informatie is te vinden op www.aviodrome.nl, of is te krijgen via tel. 0900-Aviodrome (0900-2846376).

Nationaal Luchtvaart Themapark Aviodrome, Pelikaanweg 50, 8218 PG Luchthaven Lelystad. Informatie voor de pers: Ralph Fischer en Peter van de Noort, tel. 0320 289858 of p.vdnoort@aviodrome.nl.

---- --