AutoRai


17-12-2003

Mercedes-Benz introduceert nano-partikel lak

Na een ontwikkelingsperiode van vier jaar past Mercedes-Benz nu een nieuwe innovatieve blanke laksoort toe in de serieproductie. Het gaat om een laksoort waarin nano-partikels, minuscule keramiekdeeltjes, zijn opgenomen.

Deze deeltjes vormen een fijn netwerk en zorgen daarmee voor een betere bescherming tegen krassen. Bovendien resulteert de toepassing van deze partikels in een circa 40 procent intensievere glans. De Mercedes-Benz E-, S-, CL-, SL- en SLK-Klasse zijn de eerste modellen ter wereld die van deze innovatieve lak worden voorzien. In het voorjaar van 2004 volgen de overige Mercedes-Benz-modellen. De toepassing van deze lak draagt bij tot het handhaven van de kwaliteit en een hogere restwaarde van de autos. Bovendien voldoet de lak aan de strenge eisen van Mercedes-Benz ten aanzien van de uitstoot van chemicaliën in het milieu. De lak met nano-partikels zal worden toegepast voor metallic en niet-metallic kleuren.

De term nano-technologie komt van het Griekse nanos, wat dwerg betekent. Minuscule keramiekpartikeltjes, kleiner dan een miljoenste millimeter, worden toegevoegd aan de moleculaire structuur van het bindmiddel van de lak.

Aanvankelijk bewegen deze partikeltjes zich vrij rond, maar tijdens het drogen van de eenmaal aangebrachte lak kleven ze aan elkaar, waardoor ze een fijnmazige netwerkachtige structuur vormen. Dit zorgt voor een beschermende laag aan de oppervlakte van de lak, waardoor de nieuwe blanke lak met nano-partikels beduidend beter bestand is tegen krassen dan de tot dusver gebruikte laksoorten. Bovendien glanst de lak door deze technologie intensiever en langer.

Mercedes-Benz is de eerste autofabrikant ter wereld die deze laksoort aanbiedt. De lak met nano-partikels geeft een voorproefje van de enorme mogelijkheden die nano-technologie in de toekomst nog biedt: wetenschappers hebben toegang tot de atoomstructuur van materialen en kunnen deze veranderen. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om materialen voor de autoproductie andere eigenschappen te geven en ze daardoor bepaalde taken te laten vervullen.