Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

17-12-2003

Minister-president Balkenende heeft vandaag het gerenoveerde Catshuis officieel in gebruik genomen. Minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer, verantwoordelijk voor de Rijksgebouwendienst, heeft de sleutel van het Catshuis daartoe aan de minister-president overhandigd.

Het Catshuis heeft een rijke cultuurhistorische achtergrond met illustere bewoners als Jacob Cats, de familie Bentinck, Koning Willem II en de familie Goekoop. Nadat de staat in 1961 het Catshuis verwierf, werd het huis verbouwd tot een eenvoudige woning, geschikt voor de minister-president en zijn gezin. In de loop der tijd is de functie van het Catshuis veranderd. Het Catshuis is niet meer in gebruik als woning van de minister-president, een gedeelte is nog wel in gebruik als diens pied-à-terre. Daarnaast wordt het Catshuis de laatste jaren vooral gebruikt als representatieve ontvangstruimte voor de minister-president en de regering. Mede door het gewijzigde gebruik van het Catshuis, is in 2000 besloten tot een ingrijpende verbouwing en renovatie. Bovenal voldeed het Catshuis echter niet meer aan de wettelijke eisen op het terrein van arbeidsomstandigheden en de Warenwet. Ook het klimaat in het gebouw was aanleiding voor veel klachten en er waren logistieke knelpunten bij de dienstverlening bij ontvangsten. Ten slotte voldeden het gebouw en het terrein niet meer aan de huidige veiligheidsnormen.

De verbouwing van het Catshuis vond plaats onder de begeleiding en verantwoordelijkheid van de Rijksgebouwendienst. Architect Ir. J.M. Homan, van deze dienst, heeft het Catshuis verbouwd en in samenwerking met enkele toonaangevende Nederlandse kunstenaars opnieuw ingericht, met als visie een sprankelend, kleurig en ontspannen Catshuis in een landelijke omgeving, waarbij de historie van het Catshuis duidelijk zichtbaar blijft. Het huis moet voor de gebruikers comfortabel en functioneel zijn. De verbouwing van het Catshuis heeft ruim 18 maanden in beslag genomen. De totale kosten voor de verbouwing van het huis bedroegen 15,8 miljoen euro.

copyright RVD/foto Eric Maas Koetshuis

copyright RVD/foto Eric Maas Achterzijde Catshuis