Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 17-12-2003

Ziekenhuizen vergelijken doelmatigheid operatiekamers

Acht Nederlandse ziekenhuizen, georganiseerd in De Ziekenhuisketen, hebben de bedrijfsvoering van meer dan 100 operatiekamers met elkaar vergeleken. Hieruit blijkt dat er grote verschillen zijn en dat met een gerichte aanpak de doelmatigheid en kwaliteit nog te verbeteren valt. De methode en algemene conclusies van het onderzoek zijn vandaag toegelicht aan minister Hoogervorst (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Hoogervorst stimuleert dat ziekenhuizen meer met elkaar worden vergeleken en op zoek gaan naar goede voorbeelden. Hij heeft hiervoor in november het programma Sneller Beter gestart (zie www.snellerbeter.nl).

Hoogervorst is zeer positief over het initiatief dat de acht ziekenhuizen hebben genomen. "Het getuigt van maatschappelijk ondernemerschap en durf om jezelf als ziekenhuis te vergelijken met een ander ziekenhuis. Ziekenhuizen die zo'n stap zetten zullen in een meer marktgerichte omgeving beter in staat zijn in te spelen op de wensen van de patiënt en tegelijkertijd in staat zijn hun bedrijfsvoering goed op orde te krijgen".

Uit het onderzoek blijken grote verschillen in de logistiek en bedrijfsvoering van de operatiekamercomplexen. Ziekenhuizen kunnen verbeteringen aanbrengen op een aantal terreinen: het planmatig omgaan met spoedpatiënten, het inroosteren van personeel en operatiekamers, de logistieke organisatie binnen de operatiekamers en het terugdringen van de tijdsduur van een operatieve ingreep. De ziekenhuizen kunnen onderling veel van elkaar leren, zo toont het onderzoek aan dat in opdracht van de Ziekenhuisketen is uitgevoerd door het adviesbureau Plexus Medical Group. De acht ziekenhuizen georganiseerd in De Ziekenhuisketen hebben afgesproken dat plannen worden gemaakt om de doelmatigheid in de operatiekamers de komende jaren verder te gaan verbeteren.

De deelnemende ziekenhuizen zijn Medisch Centrum Alkmaar Ziekenhuisgroep Twente (Almelo/Hengelo), Meander Medisch Centrum (Amersfoort), Reinier de Graaf Groep (Delft), Jeroen Bosch Ziekenhuis ('s-Hertogenbosch), Kennemer Gasthuis (Haarlem), Maaslandziekenhuis (Sittard) en Máxima Medisch Centrum (Eindhoven/Veldhoven).