Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/203

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Communicatie

17 december 2003

Nr. 03/203

Ongeval DSM was gevolg van fouten

Het ongeval bij de melaminefabriek van DSM op 1 april van dit jaar is het gevolg van fouten van het bedrijf. Dit is de conclusie van het onderzoeksrapport van Arbeidsinspectie, provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen over het ongeval waarbij door een ontploffing drie werknemers om het leven kwamen.

Volgens de drie overheden is sprake van structurele tekortkomingen in het toezicht op de uitvoering van risicovolle werkzaamheden. Hierdoor kon het gebeuren dat op 1 april werknemers na het plegen van onderhoud aan een zoutoven afweken van de werkinstructie. Gevolg was dat onbedoeld aardgas naar de oven stroomde waar een explosief mengsel van gas en lucht ontstond. Het had technisch onmogelijk moeten zijn om tegen de werkinstructie in te handelen, aldus de drie overheden.

De gemeente, provincie en Arbeidsinspectie zullen intensief bij DSM controleren tot de risicobeheersing in orde is. Ook worden de nationale en Europese richtlijnen opnieuw getoetst op het gebied van industriële, gasgestookte installaties. Met het oog op preventie brengen de drie overheden de conclusies van het onderzoek onder de aandacht van de chemische industrie.

In andere onderzochte situaties heeft de Arbeidsinspectie onlangs eveneens geconstateerd dat er nogal eens sprake is van een verband tussen het ongeval en het niet goed functioneren van het toezicht door het bedrijf. Dit is reden om bedrijven nadrukkelijk aan te spreken op een goede invulling van het toezicht.


---

---

Dit is een gezamenlijk bericht van AI, provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen.