Provincie Limburg

Kunstmenu voor Noord-Limburgse leerlingen (294) Regionaal Actieprogramma Kunst en Cultuur

In bijna alle Noord-Limburgse gemeenten krijgen leerlingen een 'Kunstmenu' aangeboden. Met steun van de Provincie en gemeenten kunnen leerlingen van de basisscholen in elke groep twee maal per jaar kennis maken met verschillende cultuuruitingen in de regio. Het gaat er om, jonge mensen op actieve wijze te betrekken bij diverse kunstdisciplines en het cultureel erfgoed. Hiermee krijgt de cultuureducatie een stevige impuls, aldus gedeputeerde Odile Wolfs. Gedeputeerde Staten (GS) stellen hiervoor ruim 97.000,- beschikbaar.

Het project draagt bij aan een structurele verbetering van het cultuurbereik en de culturele identiteit in Noord-Limburg. Met name de gebieden cultuur en school, cultuur en samenleving en cultureel erfgoed worden structureel versterkt. Met muziek, theater, dans, literatuur, audiovisuele producties en het cultureel erfgoed wil de regio dit bereiken. De gemeenten werken samen met de bestaande centra voor kunstzinnige vorming in Noord-Limburg. Voor het bezoeken van culturele evenementen is voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs een regionaal vervoerplan ontwikkeld. De deelnemende scholen kunnen hiervoor een beroep doen op een tegemoetkoming in de (bus)vervoerskosten. Het is de eerste gezamenlijke aanvraag van de Noord-Limburgse gemeenten op het terrein van de cultuureducatie.

Actieprogramma Cultuurbereik Provinciale Staten hebben in 2001 de nota De regio aan zet vastgesteld. Hiermee werden regios uitgenodigd om Regionale Actieprogrammas te ontwikkelen. Het doel hiervan is de intergemeentelijke samenwerking op het terrein van kunst en cultuur te bevorderen en de cultuurinfrastructuur te versterken. Het Regionaal Actieprogramma Cultuurbereik is door alle gemeenten in Noord-Limburg vastgesteld. 17-12-2003 10:31