Provincie Limburg

Provinciale vergunningverlening en handhaving correct (292) Resultaten onderzoek MELAF incident

Vandaag heeft de onafhankelijke onderzoekscommissie haar bevindingen van het onderzoek naar het ongeval in de DSM Melaninefabriek van 1 april 2003 gepresenteerd aan de verantwoordelijke overheden. Gedeputeerde Staten (GS) hebben vastgesteld dat de veiligheid van de burger in de omgeving als gevolg van dit incident niet in het geding is geweest. De provinciale vergunningverlening en handhaving ten aanzien van MELAF-2 geven geen aanleiding tot opmerkingen. De aanbevelingen van de commissie nemen GS serieus. Zij zien hierin mogelijkheden om de veiligheid rond het complex verder te vergroten.

Het rapport van de onderzoekscommissie gaat in op de arbeidsveiligheid (de veiligheid van de werknemer op de werkplek) en de externe veiligheid (veiligheidsaspecten buiten de inrichting). GS zijn met name verantwoordelijk voor de aspecten die betrekking hebben op externe veiligheid en milieu. GS stellen op basis van het voorliggende rapport vast dat de veiligheid van de burger in de omgeving bij dit incident niet in het geding is geweest. De provinciale vergunningverlening en handhaving ten aanzien van de MELAF-2 is, zo stelt de commissie, correct geweest.

Na het ongeval van 1 april jongstleden hebben de verantwoordelijke overheden besloten om het verzamelen van de feiten (fact finding) samen op te pakken. Arbeidsinspectie, gemeente en Provincie hebben vervolgens een onafhankelijke onderzoekscommissie geformeerd. Daarnaast is externe expertise ingehuurd voor specifieke deskundigheid.

Gedeputeerde Vrehen: "Wij nemen de aanbevelingen van de commissie serieus. Daarom hebben wij DIS/Chemelot gevraagd om, conform de aanbevelingen van de commissie, voor de bedrijven op de Chemelot site een plan van aanpak in te dienen om de veiligheid verder te verbeteren. Ik ben blij te constateren dat Chemelot hiertoe al actie heeft ondernomen door middel van een brede audit door TNO." 17-12-2003 10:49