Gemeente Zwolle

Wwb: Bezuinigingen maken doorstroom naar niet-gesubsidieerd werk noodzakelijk

Voor ongeveer 76 mensen die nu een gesubsidieerde baan hebben moet het, met enige hulp, mogelijk zijn op korte termijn een reguliere, niet-gesubsidieerde baan te vinden. Dit blijkt uit de gesprekken die Randstad Rentree, in opdracht van de gemeente Zwolle, onlangs heeft gevoerd met zo´n 74 procent van de mensen met gesubsidieerd werk.

Vanwege de invoering van de Wet werk en bijstand en daarmee het verdwijnen van de Wet Inschakeling Werkzoekenden (WIW) en het ID-besluit, is de gemeente Zwolle genoodzaakt fors te bezuinigen op gesubsidieerd werk.

In Zwolle hebben zo´n 655 mensen op dit moment een gesubsidieerde baan. Zij werken onder meer in peuterspeelzalen, wijkcentra en als stadswacht, en doen zinvol werk. Zij worden nu betaald uit de WIW en het ID-besluit. De gemeente Zwolle krijgt met ingang van 1 januari veel minder geld voor gesubsidieerde banen, zodat ze gedwongen is op korte termijn ingrijpende maatregelen te nemen. Randstad Rentree en TRAVERS ondersteunen de gemeente hierbij.

Randstad Rentree onderzoekt nu, in opdracht van de gemeente, wat de mogelijkheden zijn voor de betrokken mensen. TRAVERS, de grootste werkgever voor gesubsidieerde arbeid in Zwolle, zoekt op eigen initiatief samen met de gemeente Zwolle naar oplossingen.

Kansen Het accent van het nieuwe Rijksbeleid ligt veel meer op reïntegratie: mensen door laten stromen naar een reguliere baan. De gemeente Zwolle realiseert zich dat dit ? bij de huidige krappe arbeidsmarkt ? op gespannen voet staat met de positie van minder kansrijken. Toch krijgen alle mensen met een gesubsidieerde werkplek een gesprek met Randstad Rentree om te kijken naar hun eventuele kansen op de arbeidsmarkt. De eerste resultaten zijn nu bekend. Randstad Rentree heeft inmiddels met 484 (74 procent) van de mensen met een gesubsidieerde baan gesproken. Dit betekent dat een kwart van de personen met een gesubsidieerde arbeidsplaats (ongeveer 170 mensen) nog niet op gesprek is geweest bij Randstad Rentree.

Uit de gesprekken die Randstad Rentree gevoerd heeft, blijkt dat het voor ongeveer 76 mensen met wat bemiddelingshulp snel mogelijk moet zijn een niet-gesubsidieerde baan te vinden. Wat volgens Randstad Rentree ook is opgevallen in de gesprekken, is dat niet iedereen doordrongen is van de ernst van de situatie. Velen geven aan het liefst de eigen gesubsidieerde baan te behouden. Dit is echter niet voor iedereen mogelijk vanwege de Rijksbezuinigingen. En hoe meer mensen nu uitstromen naar een niet-gesubsidieerde baan, hoe minder ingrijpend de maatregelen later in het jaar zullen zijn.

Begeleiding Zo lang betrokkene nog geen reguliere baan heeft kunnen vinden, houdt hij of zij vooralsnog recht op de huidige gesubsidieerde werkplek. Tot half 2004 vallen er in ieder geval geen gedwongen ontslagen onder ID´ers en WIW´ers.

Ook als het lukt mensen uit te laten stromen naar een reguliere baan, blijft Randstad Rentree hen nog enige tijd volgen. Er zal nog een aantal keren contact met hen worden opgenomen om te kijken of het goed gaat op de nieuwe werkplek. Als dat niet het geval is en de persoon in kwestie beslist om te stoppen, kan deze overigens niet terugkeren naar een ID- of WIW-baan, omdat deze subsidieregelingen per 1 januari 2004 niet meer bestaan.

Het Rijk wil met de bezuinigingsmaatregel bereiken dat zoveel mogelijk mensen vanuit de gesubsidieerde banen doorstromen naar regulier werk. De gemeente Zwolle vindt het te vroeg om de subsidies meteen per 1 januari te verlagen, maar streeft ernaar op korte termijn 150 mensen te laten uitstromen naar een niet-gesubsidieerde baan.

Meer informatie? De gemeente probeert betrokkenen zo goed mogelijk te informeren. Het is ook belangrijk dat uzelf kranten, radio en TV in de gaten houdt.

Voor meer informatie over de ID en WIW-banen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met Jan Demmer van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Zwolle, telefoon (038) 498 27 91.


---