Gemeente Leeuwarden

Staatssecretaris snuift cultuur in Leeuwarden

MedyvanderLaan Staatssecretaris Medy van der Laan (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) bezocht afgelopen maandagmiddag de gemeente Leeuwarden. Burgemeester Margreeth de Boer en wethouder cultuur Tom van Mourik namen de staatssecretaris mee langs verschillende culturele en cultuur-historische onderwerpen in de stad.

De staatssecretaris toonde zich erg geĂŻnteresseerd in de plannen van het Fries Museum voor nieuwbouw op het Zaailand. In de Harmonie woonde ze vervolgens een repetitie bij van de voorstelling It mirakel fan Hansje Brinker van Tryater. Mevrouw Van der Laan beleefde er zichtbaar plezier aan. Volgens haar kon ze zelfs 70% van het Fries gesproken stuk volgen.

Tijdens de lunch sprak ze met de bestuurders over het beoogde Noordelijk Productie Fonds, waarbij het probleem dat kleinere gezelschappen bij de toedeling van rijkssubsidie buiten de boot kunnen vallen, besproken werd. De staatssecretaris gaf aan deze vicieuze cirkel te willen doorbreken. Ze was positief over de plannen voor het Noordelijk Productie Fonds, waarbij zij wel wees op de beperkingen die alleen artistieke toetsing met zich mee brengt. Tot slot gaf ze aan met regionale spreiding te willen voorkomen dat overal eenzelfde cultuuraanbod ontstaat.

In het Filmhuis bekeek mevrouw Van der Laan een impressie van de laatste editie van het Noordelijk Filmfestival. Daarna stond Tresoar op het programma, waar ze kennis maakte met de geschiedenis van haar familienaam. Sluitstuk was een bezoek aan het Historisch Centrum Leeuwarden.