Provincie Drenthe

Gehandicapten testen nieuwe bushaltes

Assen, 17 december 2003 Persberichtnummer 03-175


Voor rolstoelgebruikers en ouderen zal het gebruik van de bus in de komende jaren aanzienlijk verbeteren. Dat bleek toen rolstoelgebruikers van het RPCP Drenthe (Regionaal Platform Consumenten Patiënten) de nieuwe ontwerpen voor bushaltevoorzieningen van de provincie Drenthe testten op toegankelijkheid. Op de verhoogde perrons kunnen reizigers gemakkelijker in de bus stappen. De minimaal gewenste breedte van perrons kan overigens niet overal worden gerealiseerd. Ook hellingen van en naar het perron zouden minder steil worden uitgevoerd om rolstoelen gemakkelijk te laten passeren.

De nieuwe afmetingen voor perrons bedragen minimaal een meter breed en 18 cm hoog en beschikken over een speciaal aanrijdprofiel voor de bus. Bussen staan lager en dichter bij de nieuwe perrons wat de instap gemakkelijker maakt. Bij zogenaamde lage-vloerbussen is het hoogteverschil tussen perron en bus teruggebracht tot maximaal 5 cm. Dit komt de toegankelijkheid ten goede. Bij de nieuwe bushaltevoorzieningen is aansluiting gezocht bij de landelijk richtlijnen voor toegankelijke inrichting van bushalteplaatsen. Uit de test blijkt voorts dat de gewenste breedte 1 meter 50 is door diverse redenen niet altijd realiseerbaar is. Dit komt bijvoorbeeld technische beperkingen bij de fabricage, maar ook doordat niet op alle plaatsen voldoende ruimte naast de rijbaan aanwezig is.

De proef van de provincie Drenthe is gehouden in samenwerking met vervoerder Arriva. De vervoerder zette daarvoor speciaal nieuw materieel in. De verbeterde perron-ontwerpen zijn op enkele plaatsen aangelegd. Verkeer- en vervoergedeputeerde Swierstra heeft in het kader van meer kwaliteit in het openbaar vervoer het komende jaar extra geld beschikbaar gesteld voor de aanleg van nieuwe bushaltevoorzieningen.

De bevindingen van de evaluatie zullen tevens door de provincie Drenthe en het RPCP in het consumentenplatform Drenthe worden meegenomen als agendapunt over toegankelijkheid van het openbaar vervoer in Drenthe. In 2004 start de provincie met het verbeteren van bushaltevoorzieningen langs provinciale wegen. Het verbeteren van de kwaliteit van het openbaar vervoer is een belangrijk speerpunt voor de provincie Drenthe.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188 E-mail: communicatie@drenthe.nl