NEDERLANDS ASTMA FONDS

Gezondheidsfondsen vragen Hoogervorst Tabakswet te handhaven

Rookbeleid Horeca is rookgordijn

Leusden-17 december. De Nederlandse Public Health Federatie, het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Hartstichting hebben minister Hoogervorst per brief gevraagd de horeca te houden aan de Tabakswet. De ondertekenaars van de brief reageren hiermee op het stappenplan Rookbeleid 'Gewoon Gastvrij', dat op 2 december door Koninklijke Horeca Nederland is gepresenteerd. De enige garantie die het plan volgens de ondertekenaars geeft, is de garantie dat werknemers en gasten in de horeca ook in de komende tien jaar worden blootgesteld aan schadelijke tabaksrook.

De betrokken organisaties zijn van mening dat Horeca Nederland het probleem bagatelliseert door het in een kader van overlast en hinder te plaatsen. Hiermee gaat men voorbij aan de werkelijke schadelijkheid van meeroken. Roken is dodelijk. Passief roken ook. Horeca Nederland vraagt vrijwaring van een rookverbod door de aanschaf van ventilatie- en luchtzuiveringssystemen. Op dit moment staat onvoldoende vast dat dergelijke systemen de gezondheidsrisico's verminderen. Cafés en restaurant zullen rookvrij lijken, de schadelijke stoffen blijven waarschijnlijk in de lucht. Echte 'hinder' zullen veel werknemers en gasten pas ervaren als het te laat is. In de voorgestelde periode van tien jaar zal veel onomkeerbare gezondheidsschade ontstaan. Vrijwaring van de horeca zou betekenen dat opnieuw 'roken' in plaats van 'niet roken' als norm wordt gehanteerd. Dit staat in schril contrast met het feit dat tweederde van de Nederlanders niet rookt. 'Gewoon Gastvrij' zou moeten betekenen dat de horeca ook de niet-rokende klant daadwerkelijk bedient en haar personeel een veilige werkplek biedt.

Een algeheel rookverbod is effectief, eenvoudig en goedkoop. Buitenlandse studies hebben bovendien aangetoond dat een algeheel rookverbod geen of zelfs tot een licht positief economisch effect kan leiden. Een algeheel rookverbod in de horeca schept een klimaat waarin iedereen echt zelf kan kiezen om wel of niet aan tabaksrook blootgesteld te worden. Juist de horeca zou een positieve rol kunnen spelen om niet-roken tot norm te verheffen. De betrokken organisaties hebben minister Hoogervorst daarom met klem gevraagd de Tabakswet ook in de horeca zo spoedig mogelijk in te voeren.

De Nederlandse Public Health Federatie (NPHF) is de overkoepelende federatie van 14 beroepsverenigingen en 18 instituten op het terrein van de Public Health. De NPHF is in augustus 2000 opgericht met als doel het behartigen van het belang van Public Health in Nederland. Het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Hartstichting zijn lid van de NPHF.


---


---
Noot voor de redactie,