Provincie Overijssel

Geen nieuwe milieuvergunning Bouwens in Goor

Het College van Gedeputeerde Staten verleent geen nieuwe milieuvergunning aan het slachtafval verwerkend bedrijf gebroeders Bouwens BV in Goor. Het bedrijf wil in de nieuwe milieuvergunning een verruiming van de huidige geurnorm. Het college is van mening dat de geurhinder in de omgeving van het bedrijf onacceptabel is en met een nieuwe milieuvergunning niet voldoende wordt teruggebracht. GS hebben bij de beargumentering van haar besluit onderzoeken van diverse deskundigen en de grote hoeveelheid klachten over Bouwens betrokken.

Het college van Gedeputeerde Staten vindt de voorgestelde oplossingen in de aanvraag voor de milieuvergunning, waaronder het verhogen van de schoorstenen, niet voldoende om aan de jarenlange overlast een einde te maken. Bovendien heeft de gemeente Hof van Twente de bouwaanvraag hiervoor afgewezen omdat deze niet passen in het bestemmingsplan. Bouwens moet zich, gelet op het besluit van GS, houden aan de huidige milieuvergunning.

Maatregelen

Handhavers van de provincie hebben de afgelopen jaren, in samenwerking met TNO, de politie, de brandweer en de arbeidsinspectie, regelmatig controles en onderzoeken uitgevoerd op het naleven van de bepalingen van de huidige milieuvergunning. Maatregelen die het bedrijf, naar aanleiding van de meetresultaten en bestuurlijke handhaving, getroffen heeft om de te hoge geuremissie terug te dringen, hebben geen of slechts in gering mate effect gehad. Deze constatering heeft een belangrijke rol gespeeld bij besluitvorming van GS.

Omdat Bouwens de milieuvoorschriften uit de huidige vergunning overtreedt zet GS haar handhavingstraject voort.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2003 Provincie Overijssel