Ministerie van Buitenlandse Zaken


---


- Brussel, - 13 december 2003 - (15.12)


- (OR. it)


---


- SN 504/03


---


- LIMITE


- -


- SLOTVERKLARING Europese Raad 12 december 2003


· Het Italiaanse voorzitterschap heeft bij het leiden van de Intergouvernementele Conferentie het ontwerp van de Conventie, dat het resultaat van democratische en grondige debatten is, zoveel mogelijk willen respecteren, maar heeft zich tegelijkertijd constructief willen opstellen ten aanzien van de voorstellen van iedere lidstaat om legitieme en noodzakelijke wensen in aanmerking te nemen.


· Deze moeizame inspanningen hebben geleid tot de vaststelling van een tekst die door een grote meerderheid van de lidstaten wordt onderschreven, en die voortaan als indiscutabel "onderhandelingsacquis" zal worden beschouwd, waardoor er een belangrijke stap is gezet op weg naar een nauwere integratie van de landen en de burgers van de uitgebreide Unie.


· Het voorzitterschap heeft geconstateerd dat er een algemene wil was om voort te gaan in de richting van een meer geïntegreerde en ambitieuzere Unie. Het zal tot ieders verantwoor­delijkheid behoren om deze weg te vervolgen en deze onderneming voort te zetten.


· Het voorzitterschap bevestigt dat de verwachtingen die aan de Verdragen van Rome ten grondslag lagen, ook heden ten dage nog een ideaal patrimonium vormen dat de generatie van de grondleggers met die van de Europeanen van morgen verbindt.


---


---