Gemeente Rotterdam

Nr. 222 17 december 2003

Wetenschappers schrijven bestuurlijk advies over burgerschap van migranten

'Marginaal of Modern': van migrant naar burger

Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) heeft vandaag het advies 'Marginaal of Modern' in ontvangst genomen. 'Marginaal of Modern' is een onderzoek naar het bevorderen van actief burgerschap onder migranten in Rotterdam. Onderzoekers Gabriël van den Brink en Dick de Ruijter van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW) voerden het onderzoek uit in opdracht van het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam.

Het advies Marginaal of Modern is aangekondigd in het onlangs verschenen actieprogramma "Rotterdam zet door, op weg naar een stad in balans". Het gaat in op de vraag hoe modern burgerschap kan worden gezien en hoe de overheid aan de ontwikkeling kan bijdragen. "Marginaal of Modern' maakt deel uit van een breder onderzoek naar de positie van migranten in de stad. De auteurs pleiten voor een nieuwe benadering die zij een 'strategie van incorporatie' noemen.

De onderzoekers vinden enerzijds dat de stedelijke overheid het eigen initiatief van migranten zoveel mogelijk moet bevorderen. Het gaat om activiteiten variërend van particulier ondernemerschap tot het begeleiden van jongeren, van deelname aan het stedelijk debat tot het optreden als buurtvaders. De eigen inbreng van allochtonen moet openlijk gewaardeerd en gestimuleerd worden. Waar nodig moeten organisaties en personen op coaching vanuit de gemeente kunnen rekenen.

Anderzijds moet de stedelijke overheid deze initiatieven toetsen aan normen die in de Nederlandse geschiedenis dominant geworden zijn en door een meerderheid van de bevolking worden aanvaard. Organisaties die niet aan deze normen voldoen, zouden niet langer moeten worden gesubsidieerd. Deze dubbele beweging moet ertoe leiden, dat het actieve burgerschap onder migranten wordt versterkt.

Reeds lopende projecten ter bestrijding van achterstanden op de arbeidsmarkt en in het onderwijs blijven zonder meer noodzakelijk, aldus de onderzoekers. Hun voorstellen zijn bedoeld om ook de inbreng van migranten op sociaal, intellectueel en politiek gebied te ontwikkelen. Daarnaast formuleren de wetenschappers 25 aanbevelingen met concrete voorstellen. Burgemeester en Wethouders verwachten begin volgend jaar op de aanbevelingen te kunnen reageren.

noot voor de redactie/