Programmabureau Advies Overheid.nl

'The Next Generation'

Je herkent ze niet, maar ze zijn al wel onder ons... Wees gerust: het gaat niet over Marsmannetjes, maar gewoon over websites. De site www.polizei.nrw.de, die onlangs in Duitsland de 'Biene-Award' won, is een aardig voorbeeld van een 'Next Generation' website. De onderscheiding is in belangrijke mate te danken aan de wijze waarop de moderne technische mogelijkheden zijn benut. De innovatie mag dan voor het grootste deel aan het oog onttrokken zijn, desondanks is-ie wel van groot belang.

De gehanteerde werkwijze (voor de techneuten: een zeer consequente scheiding van inhoud en presentatie met XHTML Strict en CSS en gebruik van markup uitsluitend voor 'intented purpose') leverde een site op die veel minder complex, zwaar en onderhoudsgevoelig is dan de overheidssites die tot dusverre worden gemaakt. Het baseren van een site op webstandaarden - in plaats van op tekortkomingen van browsers
- biedt nog meer voordelen:
* Het leidt tot lagere kosten voor onderhoud en aanpassing van een website;
* Toegankelijkheid van de website is veel eenvoudiger te realiseren;
* Pagina's zijn doorgaans stukken kleiner en laden daardoor sneller;
* Het leidt tot betere 'ranking' in zoekmachines en daarmee tot betere vindbaarheid;
* Compatibiliteit met nieuwe (versies van) browsers is beter gewaarborgd, maar ook de bruikbaarheid in oudere browsers;
* De werkwijze is veel toekomstvaster dan de huidige;
* Het maakt de toepassing van 'shared services' eenvoudiger;
* Door de strikte scheiding van inhoud en presentatie is consistentie van de vormgeving eenvoudiger te waarborgen

Bij Advies Overheid.nl zijn nog geen voorbeelden bekend van Nederlandse overheidswebsites die zondermeer tot 'the Next Generation' kunnen worden gerekend. Maar het is een ontwikkeling die zeker navolging verdient bij het ontwerp en de bouw van nieuwe websites.

Wie enige kennis heeft van HTML kan vrij gemakkelijk controleren of een website al dan niet tot 'The Next Generation' kan worden gerekend:
* De site valideert niet Op het web zijn gratis diensten beschikbaar om te controleren of een pagina voldoet aan standaarden voor HTML, Cascading Style Sheets en toegankelijkheid.
* Een site stelt eisen aan browser en/of schermresolutie U kent vast wel de opmerking 'deze site kan het best worden bekeken met bij een beeldschermresolutie van 1024x768 pixels'. Een ander voorbeeld is het gebruik van scripts die de browser of schermresolutie proberen vast te stellen. Een dergelijke werkwijze houdt geen rekening met het feit dat gebruikers met andere browsers en beeldschermen (of apparaten als brailleleesregels) óók recht hebben op toegang tot informatie op een overheidswebsite.
* Er worden frames gebruikt Frames hebben één voordeel (al is zelfs daar niet iedereen het over eens) en verder alleen maar nadelen. Met CSS kan een deel van de pagina worden 'vastgezet', waardoor het belangrijkste voordeel behouden blijft, maar de nadelen worden vermeden.
* Er is een speciale toegankelijkheidsversie van een site Dit lijkt gebruikersvriendelijk voor mensen met een functiebeperking, maar leidt in de praktijk vaak tot problemen. Bovendien vergt meer ingangen op een website ook tot meer onderhoud aan die website. De toegankelijkheidsregel die het toestaat een alternatief te creëren heeft het overigens over individuele pagina's en niet over een volledige website. Voor een website waar standaarden als (X)HTML, CSS, DOM, ECMA-Script en WCAG goed zijn geïmplementeerd is een aparte site overbodig; enkel de stylesheet vervangen of uitschakelen volstaat in zo'n geval.
* Er is sprake van onbedoeld gebruik van markup Voorbeelden:
+ tabellen voor layoutdoeleinden, zoals kolomweergave (kan met CSS)
+ spacers: transparante afbeeldingen om elementen op een pagina te posititioneren (kan met CSS)
+ pull-downmenu's die voor navigatiedoeleinden worden gebruikt (kan met CSS)
+ 'terug'-knoppen in de vorm van een formulierknop-met-javascript

Een bestaande website aanpassen op bovengenoemde punten, ook wel 'retrofitting' genoemd, is doorgaans moeilijk, tijdrovend, kostbaar en daardoor niet erg zinvol. Uiteraard zijn er wel zaken die snel en eenvoudig kunnen worden aangepast, waardoor bijvoorbeeld de toegankelijkheid sterk verbetert. Zulke aanpassingen zijn natuurlijk wel zinvol. Het is aan te bevelen om bij een opzetten van een nieuwe website of bij een ingrijpende vernieuwing duidelijk vast te leggen aan welke eisen de nieuwe site moet voldoen.

www.ictu.nl