Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer: 86

Directie: voorlichting

17-12-2003

Status: informatie

Sterkere positie deelnemers beroepsonderwijs

De positie van deelnemers in de Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie (BVE) wordt versterkt. Naast een ondernemingsraad voor het personeel, komt er ook een deelnemersraad met instemmingsrecht voor deelnemers in de BVE. Dat staat in het wetsvoorstel van staatssecretaris Nijs (Onderwijs) dat aan de Tweede Kamer is gestuurd. De Inspectie van het Onderwijs heeft eerder geconstateerd dat de positie van deelnemers in de BVE-sector te wensen over laat. Het voorstel maakt deel uit van een groter pakket van maatregelen om de rechten en plichten van deelnemers van achttien jaar en ouder gelijk te trekken met die in het hoger onderwijs. Andere maatregelen zijn het verlenen van een vergoeding voor bestuursleden van het JOB en het meenemen van de studiebeurs bij studie in het buitenland, net als voor studenten in het hoger onderwijs het geval is.

Over de bevoegdheden van de deelnemersraad is overleg gevoerd met de BVE-raad en de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB). De deelnemersraden krijgen bijvoorbeeld instemmingsrecht op specifieke zaken zoals het model voor de onderwijsovereenkomst, het deelnemersstatuut, de klachtenregeling en veranderingen in de onderwijsaanpak. Daarnaast vindt er twee keer per jaar een overleg plaats tussen de BVE-instelling en de deelnemersraad over de algemene gang van zaken.

Staatssecretaris Nijs geeft de JOB de faciliteiten om deelnemers te werven, gespreksrondes met docenten te organiseren, nieuw cursusmateriaal te ontwikkelen en voldoende ambtelijke ondersteuning te realiseren. Hiervoor is jaarlijks bijna 1 miljoen euro gereserveerd. De verbeterde medezeggenschap moet per 1 september 2004 van kracht worden.

De oude Wet Medezeggenschap Onderwijs voldoet niet meer omdat de primaire arbeidsvoorwaarden zijn gedecentraliseerd naar de instellingen. Omdat nu op instellingsniveau gesproken wordt over de arbeidsvoorwaarden voor het personeel, is het wenselijk om voor het personeel en voor de deelnemers aparte raden op te zetten.

Ministerie van OCW Rijnstraat 50 Postbus 16375 2500 BJ Den Haag T: 070 412 34 56 F: 070 412 34 50 E: info@minocw.nl