Gemeente Amersfoort

Binnenstedelijke vernieuwing: eerst mensen dan stenen

datum: 16 december 2003

De huurderverenigingen Hestia en VHB, de woningcorporaties Portaal en SCW en de gemeente Amersfoort ondertekenen vandaag een convenant dat elke Amersfoortse huurder die te maken krijgt met ingrijpende renovatie of sloop en nieuwbouw dezelfde rechten geeft. In het convenant zijn duidelijke afspraken gemaakt over de manier waarop huurders worden geïnformeerd voor, tijdens en na een renovatie of sloop van de woning. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over financiële vergoedingen en voorrangsregels voor een nieuw huis in dezelfde of een andere wijk. Ook is in het convenant vastgelegd hoe een wijk tijdens grootschalige renovatie of sloop toch leefbaar blijft, bijvoorbeeld door middel van een beheerplan.

Binnenstedelijke vernieuwing in Amersfoort De Amersfoortse gemeenteraad heeft zich in zijn raadsprogramma voorgenomen een programma te ontwikkelen voor binnenstedelijke vernieuwing. Bekeken wordt dan waar en op welke wijze in de stad de komende tien tot twintig jaar vernieuwd kan worden. Naast het inventariseren en analyseren van de huidige en gewenste woningvoorraad, zet de raad nadrukkelijk in op de samenhang met het voorzieningenaanbod, de sociale infrastructuur en de kwaliteit van de openbare ruimte. De woningcorporaties SCW en Portaal zijn belangrijke partners bij de totstandkoming van een samenhangend en concreet programma.

Elke huurder dezelfde rechten Duidelijk is dat deze binnenstedelijke vernieuwing voor huurders ingrijpende gevolgen kan hebben als zij worden geconfronteerd met (grootschalige) renovatie of sloop en nieuwbouw. In sommige gevallen zullen huurders kunnen terugkeren in hun gerenoveerde woning na een periode in een wisselwoning te hebben doorgebracht. Bij sloop van woningen betekent het voor huurders een verhuizing naar een nieuw thuis. Daarom hebben de betrokken huurderverenigingen en corporaties samen met de gemeente afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat alle Amersfoortse huurders die geconfronteerd worden met de gevolgen van binnenstedelijke vernieuwing dezelfde rechten hebben onafhankelijk van hun verhuurder. In het convenant is vastgelegd hoe de verhuurder de huurder informeert over renovatie of sloop van de woning. Ook zijn praktische zaken vastgelegd zoals:
- Vergoedingen voor verhuis- en inrichtingskosten
- Het recht op een wisselwoning
- Voorrangstatus
- Spijtoptantenregeling bij verhuizing buiten de wijk
- Voorrang bij koop in een vernieuwingsgebied
- Extra-kansregeling voor een nieuwbouw huurwoning
- Huurgewenningregeling.

De mensen voor de stenen Begin volgend jaar zal een voorstel voor de aanpak van de Binnenstedelijke vernieuwing worden gepresenteerd aan de gemeenteraad. De gemeenteraad zal op basis van deze voorstellen en in samenspraak met maatschappelijke partners kunnen bepalen waar en op welke wijze de komende jaren in Amersfoort de Binnenstedelijke Vernieuwing vorm zal krijgen. Maar vooruitlopend op deze beslissingen willen gemeente en corporaties duidelijkheid verschaffen over de rechten en positie van huurders. Met de ondertekening van het Stedelijk Convenant vernieuwing/herstructurering Amersfoort is voor huurders in Amersfoort die duidelijkheid gecreëerd.