Gemeente Amersfoort

Bestrijding overlast en onveiligheid hoog op agenda. Bewoners Pothkwartier doen beroep op gemeente, politie en elkaar

datum: 17 december 2003

Bewoners van het Pothkwartier hebben plannen gemaakt om overlast en onveilige situaties in de buurt tegen te gaan. De bewoners willen beslist zelf de handen uit de mouwen steken, maar ze doen ook een beroep op de gemeentelijke organisatie, raadsfracties en de politie. Belangrijk punt is het tegengaan van overlast door verslaafden. Als alle betrokkenen hun bijdrage leveren, moet het volgens hen lukken de situatie te verbeteren.

Op 9 oktober jongstleden bracht de burgemeester een werkbezoek aan bewoners uit de omgeving Plantsoen Noord/St. Annastraat. Deze bewoners gaven toen aan dat zij een breder buurtgesprek wensten. Zij wilden nagaan hoe door een gezamenlijk optreden de Pothbuurt leefbaarder en veiliger kan worden gemaakt. Inmiddels is er drie keer een buurtgesprek gehouden onder leiding van Joost Gruijters. Hij is campagneleider van het gemeentelijke project 'Aansprekende afspraken'.

Bewoners willen hun buren aanspreken op heling en ze willen elkaar steunen als er sprake is van bijvoorbeeld bedreiging. Uiteraard bellen zij de politie in geval van onraad. De meeste bewoners blijven genuanceerd praten over junks. Ze ruimen dagelijks de rotzooi op van deze ongewenste passanten en blijven zoeken naar reële oplossingen om junks hulp te bieden zonder dat het probleem binnen de stad wordt verplaatst. Aan de fracties in de gemeenteraad wordt door middel van een brief gevraagd de problemen structureel aan te pakken, bijvoorbeeld met behulp van gebruikersruimtes. Een mobiele gebruikersruimte, zoals een bus, kan er volgens de bewoners voor zorgen dat niet één locatie met de overlast van die gebruikersruimte wordt opgezadeld. De bewoners hebben haast en vragen de fractievoorzitters dan ook om tijdens de eerstvolgende raadsvergadering opdracht te geven voor deze voorzieningen.

Bewoners van het Pothkwartier willen ook vrolijke activiteiten organiseren om de straat weer terug te geven aan de bewoners. En met de wijkopzichter zullen bewoners een ronde maken om te kijken waar extra verlichting en extra borden tegen parkeren kunnen komen. Medewerkers van de gemeente hebben toegezegd om de "bunkers" (waltorens) in de stadsmuur af te sluiten en een telefooncel te verwijderen. De verplaatsing van coffeeshop De Schommel is in volle voorbereiding. Dat kost echter meer tijd dan bewoners op dit moment hebben. Tot die tijd wordt aan de coffeeshop dringend gevraagd mee te werken aan het terugdringen van de parkeeroverlast. De coffeeshop gaat overigens uiterlijk op
1 februari 2005 dicht, zo is eerder besloten.
Overleg met de politieleiding heeft inmiddels geleid tot een serie afspraken; de buurt mag blijven rekenen op dagelijkse surveillance. In overleg met de officier van justitie worden drugsgebruikers die veel overtredingen plegen langer vastgehouden. De bewoners vragen aan de politiek om de middelen van de politie uit te breiden met een samenscholingsverbod en het preventief mogen fouilleren.

Iedereen krijgt voortaan informatie via buurtberichten, die als er nieuws is worden gemaakt. Op die manier weten alle buurtbewoners dat er daadwerkelijk aan de overlast wordt gewerkt. Bewoners schrijven deze buurtberichten samen met het opbouwwerk.