Politie Groningen

Persberichten woensdag 17 december 2003

Provincie Groningen 17-12-2003 -

Mussel: dode bij verkeersongeval Bij een éénzijdig verkeersongeval op de Musselweg in Mussel is dinsdagavond een 43-jarige man uit Ter Apelkanaal om het leven gekomen. De man reed in zijn auto in de richting van de richting van Stadskanaal en kwam door nog onbekende oorzaak in de rechter wegberm terecht. Na een stuurcorrectie belandde de auto in de linker berm. Bij de nieuwe stuurcorrectie die daar op volgde verloor de automobilist de controle over zijn auto. De wagen raakte in een slip en botste aan de rechterkant van de weg tegen een boom waarna de auto in een sloot tot stilstand kwam. De bestuurder werd uit de auto geslingerd en kwam ook in de sloot terecht. Voorbijgangers haalden het slachtoffer uit de sloot en waarschuwden de hulpdiensten. Het slachtoffer liep ernstig hoofdletsel op. Hij overleed onderweg naar het ziekenhuis. De zwaar beschadigde auto is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Stadskanaal: gewonden bij woningbrand De bewoner (48) van een woning aan de Westerparallelstraat in Stadskanaal is dinsdagavond gewond geraakt bij een brand in zijn woning. De was in huis toen er door nog onbekende oorzaak een explosie plaatsvond. Tengevolge van de ontploffing ontstond een uitslaande brand. Omwonenden zagen de bewoner in zijn woning lopen. De man, die onder invloed van alcohol van verkeerde, weigerde de woning uit te gaan. Hij werd door twee buren uit het brandende huis gehaald en later overgebracht naar een ziekenhuis. Daar is hij opgenomen met lichte brandwonden. Ook één van de reddende buren, een 49-jarige vrouw, moest naar een ziekenhuis worden gebracht. De vrouw is vanwege rookinhalatie ter observatie opgenomen. De brand in de woning werd door de brandweer geblust. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de explosie.

Winschoten: automobilist onder invloed Wegens rijden onder invloed heeft de politie dinsdagavond aan de Beertsterweg in Winschoten een 18-jairge automobilist uit Nieuweschans aangehouden. Getuigen meldden het slingerende rijgedrag van de man bij de politie. Agenten troffen de man rijdend in een auto aan. De motor van de wagen sloeg af en de verdachte werd staande gehouden. Hij bleek te hebben gedronken. De ademanalyse aan het politiebureau wees 1,92 promille uit. Ook bleek de man niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hij is na verhoor met een rijverbod van 10 uur heengezonden. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs.

Sappemeer: hennepkwekerij in woning Naar aanleiding van binnengekomen informatie over de mogelijke aanwezigheid van een hennepkwekerij in een woning aan de Scheepstimmerman troffen politiemensen dinsdagmiddag op de 1e etage van het pand een weetplantage aan. In twee kamers werden in totaal ruim 1440 hennepplanten aangetroffen. In overleg met de Officier van Justitie is de plantage ontmanteld. De hennep, plantenvoeding en alle kweekapparatuur onder andere filters, kweeklampen en transformatoren werden in beslag genomen. Alle in beslag genomen spullen zijn inmiddels vernietigd. Bij onderzoek bleek dat met de stroommeter van de woning was geknoeid. Nader onderzoek moet uitwijzen of er illegaal stroom werd afgetapt. Tegen de 32-jarige bewoner is aangehouden. De man is na verhoor heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Delfzijl: gewonde bij verkeersongeval Een 69-jarige man uit Delfzijl is dinsdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Stationsweg in zijn woonplaats. De man stak op de fiets de Stationsweg over en werd daarbij aangereden door een auto, bestuurd door een 37-jarige man uit Delfzijl. De fietser kwam te vallen en liep hoofd- en schouderletsel op. Hij is voor behandeling opgenomen in een ziekenhuis.

Winschoten: politie zoekt eigenaars fietsen De politie in Winschoten is op zoek naar de eigenaren of eigenaressen van twee fietsen. De rijwielen werden maandag avond in beslag genomen bij twee mannen, een 16-jarige man uit Bellingwolde en een 21-jarige man uit Arnhem. Beide mannen werden aangehouden en als verdacht van diefstal aangehouden en ingesloten. Ze zitten nog vast. De fietsen betreffen twee zogenaamde opoefietsen en verkeren in goede staat van onderhoud. Voor de volledige afhandeling is een officiële aangifte nodig. De rechtmatige eigenaren worden verzocht contact op te nemen met de politie in Winschoten, telefoon: 0900 8844.

Groningen: agressieve man aangehouden De politie hield dinsdagnacht op de Grote Markt een 23-jarige man uit Haren aan voor bedreiging en vernieling. De man had zich erg vervelend gedragen in een café en werd gesommeerd het pand te verlaten. Buiten vernielde hij een fiets en bedreigde de beveiligingsmedewerker. Bij de komst van de agenten pleegde de man veel verzet en werd met de nodige moeite in de boeien geslagen. Hij is ingesloten voor nader verhoor.

Groningen: twee mannen aangehouden bij opstootje Op de Grote Markt werd dinsdagnacht een 24-jarige man uit Groningen aangehouden die een 21-jarige man uit Drachten mishandeld had. Via het cameratoezicht was gezien dat de verdachte het slachtoffer een duw gaf waarna deze met zijn hoofd op de grond viel. Vervolgens vielen er nog een aantal klappen. Bij de aanhouding van de verdachte werd een 22-jarige man uit Groningen aangehouden voor baldadigheid. Hij gaf een harde klap op een spiegels van de politieauto die daardoor omklapte. De politie onderzoekt de toedracht van de mishandeling.

Groningen: fietsdief aangehouden Een 32-jarige man uit Groningen werd dinsdagnacht aangehouden op de Grote Markt voor diefstal van een fiets. De man sleepte de fiets naar een steegje waar hij het slot met geweld wilde forceren. Omdat de man veel vaker voor soortgelijke feiten is aangehouden zit hij vast en wordt voorgeleid.

Groningen: aangehouden voor openstaande boetes Bij een verkeerscontrole dinsdagavond op de Orchideestraat trof een agent een 42-jarige automobilist uit Groningen aan die nog 17 boetes had openstaan. Het totaal van de boetes bedroeg 4500 euro. Op de openstaande zaken is gijzeling van toepassing waardoor de man kon worden aangehouden en aan justitie wordt over gedragen.

Groningen: overval op benzinepompstation Een benzinepompstation aan de van Ketwich Verschuurlaan is dinsdagavond rond 20.00 uur overvallen.. Drie nog onbekende mannen kwamen de shop binnen en bedreigden het personeel met een mes. Ze grepen geld uit de kassas en verlieten daarna de shop. De technische recherche stelde sporen veilig en het roofcoordinatieteam is belast met het onderzoek.

Groningen / Zuidbroek: aanhouding na poging beroving De politie heeft dinsdagavond een 24-jarige man uit Gdynia (Polen) aangehouden voor poging beroving van een 39-jarige vrouw uit Assen. De vrouw werd op een parkeerplaats aan de Sontweg na het inpakken van de boodschappen in haar auto door de verdachte bedreigd met een mes. De vrouw wist de man af te schrikken door luid te schreeuwen en te claxoneren. De Pool ging ervan door in een bestelbusje over de A7 in de richting van Duitsland. De vrouw zette de achtervolging in met haar auto en bracht de politie telefonisch op de hoogte. De verdachte werd staande gehouden ter hoogte van Zuidbroek. Hij is ingesloten voor nader verhoor en onderzoek.

Groningen: vier jongens aangehouden voor vernieling fiets In de Prunusstraat werden dinsdagavond vier jongens uit Groningen (14 en 15 jaar) aangehouden voor vernieling van een in een rek staande fiets. Een getuige meldde de signalementen van de jongen die in de buurt werden getraceerd. Op het bureau bekende een 15-jarige jongen de vernieling. De andere jongens stonden erbij. De ouders van de jongens zijn door de politie geinformeerd.

Groningen: verkeerscontroles Op de kruising van de WA Scholtenstraat met de Bloemsingel werd dinsdagmiddag een roodlichtcontrole gehouden. Er werden 54 bekeuringen uitgedeeld voor het negeren van het rode licht. Verder werden er 5 bekeuringen uitgedeeld voor andere overtredingen zoals het ontbreken van een oranje plaatje op een snorfiets. Op het Damsterdiep werd dinsdagmiddag een veiligheidsgordelcontrole gehouden. Van de 2250 gecontroleerde voertuigen bleken 35 personen in overtreding.

Groningen: vuurwerk in beslag genomen Na overlast meldingen van het afsteken van zwaar vuurwerk nam de politie dinsdagavond een kijkje op de Stadweg. Daar werd een groepje jongens aangetroffen die vuurwerk aan het afsteken waren. Drie jongens werden hiervoor beboet. Uit een gesprekje bleek het vuurwerk bij een 18-jarige jongen uit de buurt gekocht te zijn. De agenten namen een kijkje en in de schuur van de woning aan de Stadsweg werd een partij vuurwerk aangetroffen. De acht dozen 10.000 klappers, 70 siervuurpijlen, 10 lawinepijlen en een grote hoeveelheid nitraatklappers werden in beslag genomen. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Groningen: man bekent mishandeling bode gemeentehuis Een 31-jarige man uit Groningen liep dinsdag het politiebureau aan de Rademarkt binnen en meldde een mishandeling van een bode van het gemeentehuis van juli 2002 te willen bekennen. De man legde een verklaring af waarin hij bekende de bode zonder aanleiding een elleboogstoot had gegeven die daarna met zijn hoofd op straat viel. Hij zei dat hij op dat moment erg opgefokt was. Momenteel is de man onder psychiatrische behandeling en hij wilde schoon schip maken. De politie maakt een proces-verbaal tegen de man op.

Groningen: resultaten Opsporing Noord Op de uitzending van Opsporing Noord van dinsdagavond zijn tot dusverre 17 tips binnen gekomen. Op bijna alle zaken kwam wel een of meerdere reacties binnen. De politie onderzoekt de tips. De belangrijkste zaken zijn na te zien op www.rtvnoord.nl/opsporing.