Provincie Overijssel

Coordinatiepunt Intensieve veehouderij ondersteunt boeren bij bedrijfsverplaatsing

De provincie Overijssel en GLTO Overijssel stellen een Coördinatiepunt Intensieve Veehouderij in werking, dat in de provincie agrariërs in de intensieve veehouderij gaat ondersteunen bij bedrijfsverplaatsingen. Het gaat hierbij om bedrijven in het Reconstructiegebied die op hun huidige locatie vanwege het natuur- en milieubeleid weinig tot geen ontwikkelingsmogelijkheden hebben en die hun bedrijf willen verplaatsen naar een betere locatie.

Concreet richt het Coördinatiepunt zich op het stimuleren van verplaatsing van intensieve veehouderijbedrijven uit extensiveringsgebieden naar landbouwontwikkelingsgebieden en sterlocaties in verwevingsgebieden door het ondersteunen en faciliteren van agrarische ondernemers bij het uitwerken van plannen voor bedrijfsverplaatsing.

In het twee weken geleden gepresenteerde ontwerp-Reconstructieplan wordt aangenomen dat ongeveer 30 bedrijven uit de extensiveringsgebieden zich zouden kunnen gaan verplaatsen.

Het beleid (aanpak en instrumentarium voor bedrijfsverplaatsing) is nog in ontwikkeling en zal mede worden ontwikkeld op ervaringen van het coördinatiepunt. Maatwerk is geboden bij een dergelijk proces, zo leert de ervaring.

Het uiteindelijke doel: via deze bedrijfsverplaatsingen wordt een bijdrage geleverd aan enerzijds het versterken van de ruimtelijke structuur van de intensieve veehouderij in het Overijssels reconstructiegebied en anderzijds het verminderen van de milieubelasting op kwetsbare gebieden.

In samenwerking met de GLTO wordt het project, dat wordt uitgevoerd door de DLG en stichting Stimuland, op dit moment in de steigers gezet. Met de start van het coördinatiepunt geven zowel de provincie als GLTO invulling aan hun wens om, vooruitlopend op definitieve vaststelling van het reconstructieplan, de uitvoering op onderdelen te willen starten. Zowel de provincie als de GLTO steken elk 45.000,-- euro in het project.

Het CIV start in januari 2004 en is dan te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer 0570 66 23 71, de coördinatoren zijn Hans Jolink en Jacob Vreeling.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2003 Provincie Overijssel