Platform Biologica


Biobank helpt sluiten van kringlopen

Biologica 17 december

Met de website www.platformbiologica.nl/biobank wil Biologica vraag en aanbod van biologische mest, stro, voer en dierlijk uitgangsmateriaal bij elkaar brengen. Op die manier gaat Biologica de uitwisseling van grondstoffen en vee tussen biologische bedrijven bevorderen om de kringlopen zo goed mogelijk te sluiten.

Het sluiten van de kringlopen is een belangrijk streven van de biologische landbouw. In de praktijk stuit het echter op een aantal knelpunten. Veel biologische bedrijven zijn namelijk geen gemengde bedrijven maar hebben zich gespecialiseerd in akkerbouw of veeteelt en hebben onvoldoende zicht op de beschikbaarheid van biologische grondstoffen en biologisch vee. Bedrijven met een Skal-keurmerk - of die producten aanbieden die door Skal zijn gecontroleerd - hebben gratis toegang tot de Biobank. Biologica controleert de inhoud van de website.

Respons
De Biobank is een uitbreiding van de reeds bestaande Mestdatabank van Biologica die de afgelopen tijd door 360 biologische boeren gebruikt is om vraag en aanbod van biologische mest bij elkaar te brengen. De Biobank krijgt veel respons: 90 bedrijven hebben zich inmiddels aangemeld.
Naast de website brengt Biologica ook het zogenaamde Kringloopnieuws uit. Deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar en informeert over praktische initiatieven in de biologische sector om de kringlopen te sluiten.

Krachtige Kringlopen
De Biobank is onderdeel van het driejarige project "Krachtige Kringlopen" dat van start is gegaan op 1 juli 2003 en financieel mede mogelijk is gemaakt door het ministerie van LNV. Biologica werkt hierin samen met de Vakgroep Biologische Landbouw. Doelstelling van het project is om binnen drie jaar tenminste 80% van de biologische bedrijven te informeren over de verkrijgbaarheid van biologische grondstoffen.