Consumentenbond

Bond verheugd: "Onveilige kip verdwijnt uit schap"

17 december 2003

VWS, gesteund door LNV, wil besmette kip vanaf 2007 verbieden

De Consumentenbond complimenteert de ministers van Volksgezondheid (VWS) en Landbouw (LNV) met hun voornemen om per 1 januari 2007 de verkoop van rauwe kip, besmet met Salmonella of Campylobacter, te verbieden. De bond strijdt al lange tijd om besmette kip uit de winkelschappen te krijgen.

Jaarlijks worden circa 50.000 mensen ziek en overlijden 35 mensen aan voedselinfecties veroorzaakt door besmette kip (bron: RIVM). Afgelopen zomer toonde onderzoek van de Consumentenbond opnieuw aan dat bijna de helft van de kip in de winkel besmet is met Campylobacter of Salmonella. Omdat de sector in al die jaren niet in staat is gebleken om de besmettingsgraad terug te dringen, vond de bond het tijd voor een verbod op de verkoop van besmette kip als rauw product. De bond eiste een nul norm voor Salmonella en Campylobacter. Met het voornemen de Warenwet aan te passen om de verkoop van besmette kip per 1 januari 2007 te verbieden, komt VWS hieraan tegemoet. Ook LNV heeft in een brief aan de Consumentenbond aangegeven de verkoop van besmet pluimvlees te willen verbieden. De bond is zeer tevreden met dit moedige besluit van het kabinet om een voortslepend probleem nu eindelijk krachtdadig aan te pakken.

De Consumentenbond roept de sector op om de komende drie jaar al haar krachten in te zetten om er al voor 2007 voor te zorgen dat de consument Salmonella- en Campylobacter vrij pluimveevlees kan kopen.