CDA

17-12-03 Ferrier: Ontwikkelingssamenwerking moet duurzaam en effectief zijn

Niet het maken van ontwikkeling, maar het mogelijk maken van ontwikkeling door de mensen zelf, moet centraal staan, aldus Kathleen Ferrier tijdens de begrotingsbehandeling Ontwikkelingssamenwerking.

Ook in tijden dat het economisch minder gaat blijven voor het CDA waarden als solidariteit en gerechtigheid voorop staan en blijven we onverminderd betrokken op mensen ver weg. We moeten ervoor waken ons niet alleen op onszelf en naar binnen te richten, waardoor we samenhang van ontwikkelingen in de wereld uit het oog zouden kunnen verliezen.

Landenbeleid

De aandacht voor Afrika mag niet betekenen dat we andere continenten de rug toe keren. Ferrier: Ik denk aan verschillende landen in Azië en in Latijns Amerika. Ook daar zijn fragiele democratieën die juist nu onze steun nodig hebben, soms meer in de vorm van een politieke dialoog dan in de vorm financiële steun. Wij zijn van mening dat het niet ondersteunen van Latijns-Amerika nu, in verschillende landen daar kan leiden tot dramatische ontwikkelingen in de nabije toekomst. De CDA-fractie vindt het een slecht argument van de minister om te stoppen met steun als je toch al weinig geeft. De relatie tussen landen kan op veel meer manieren gestalte krijgen dan alleen door financiële middelen.

Europa

De CDA-fractie vraagt zich af wat de minister gaat doen aan het gegeven dat veel Europese landen het aandeel van 0.7% van het BNP voor ontwikkelingssamenwerking niet halen. Ferrier: ten tweede, de EU staat bekend als de grootste donor op Ontwikkelingssamenwerking-gebied. Het tragische is alleen dat een groot deel van dat geld door ingewikkelde regelgeving en bureaucratie onbereikbaar is voor ontwikkelingslanden. We vinden dat schandalig. Ten derde: er is nog helemaal geen beleid op gebied van migratie en ontwikkeling. Dat beleid zou ontwikkeld moeten worden vanuit Europees perspectief.

Effectiviteit en duurzaamheid

Voor de CDA-fractie is het van groot belang in te zetten op effectief Ontwikkelingssamenwerkingbeleid. Effectief is het beleid als het duurzaam is, aldus Ferrier. Die duurzaamheid kan slechts verwezenlijkt worden als er in het beleid uitgegaan wordt van de eigen authentieke krachten van het ontvangende land én als de ontwikkeling de hele mens en haar of zijn gemeenschap betreft en niet alleen op de sociaal-economische aspecten gericht is en als ontwikkeling plaatsvindt vanuit de culturele en religieuze context.