FNV

De Waal: 'Armoe kan het kabinet geen zak schelen'

"Het was een stuitende vertoning van een belabberd niveau." Zo typeert FNV-voorzitter De Waal in het FNV e-Magazine van 17 december het optreden van de regering, gisteravond in het Kamerdebat over de armoede in Nederland.

De Waal: "Op geen enkele vraag uit de Kamer kwam een concreet antwoord. Het waren allemaal oppervlakkige praatjes en tegeltjeswijsheden van de minister-president."

"Kijk eens wat een moeite de Kamer heeft moeten doen om 80 miljoen voor de zwakkeren los te peuteren, terwijl er in een pennenstreek 100 miljoen aan de leaseautorijders wordt uigedeeld. Het is wel duidelijk. De armoe in Nederland, het koopkrachtverlies van chronisch zieken, het kan het kabinet allemaal geen zak schelen. Het kiest gewoon voor de hogere inkomens. Klaar."

Deze week publiceerde het Sociaal en Cultureel Planbureau de 'armoedemonitor', waarin staat dat de armoede in Nederland aan het toenemen is.

De Waal: "Wat is het antwoord van Balkenende daarop? Dat het wel meevalt en dat het in het buitenland nog slechter gaat. Wat heeft iemand die hier van minder dan het minimum moet leven daaraan?"

De Waal: "Het staat in elk geval vast dat onder Balkenende I en Balkenende II de armoe in Nederland is toegenomen en blijft toenemen en dat we van dit kabinet niets hoeven te verwachten."

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis. Verder in dit nummer: Kleine uitzendbureaus blokkeren CAO; Waar blijft OPS-instituut?; en Kerstboom als wapen.

17 december 2003