Petroplus International N.V.
Published: 08:17 19.12.2003 GMT+1 /Source: Petroplus International NV /AEX: PETRP /ISIN: NL0000376937

Petroplus en Petronas gezamenlijk in Vloeibaar aardgas (LNG) Terminal Wales

Petroplus International NV ( "Petroplus") heeft aangekondigd dat ze van plan is samen te werken met Petroliam Nasional Berhad ("Petronas") bij de verdergaande ontwikkeling van de door Petroplus geplande vloeibaar aardgas (LNG) import terminal in Milford Haven in Wales.

Petronas zal daarom een partner worden van Petroplus en BG Energy Holdings ("BG"), een dochteronderneming van de BG Group, waarmee Petroplus een intentieverklaring heeft getekend op 12 november 2003. De terminal, die al over een bouwvergunning beschikt, zal werkgelegenheid creëren en voordelen bieden aan de plaatselijke economie.
De nieuwe installatie zal naar verwachting vanaf 2007 operationeel zijn, op tijd om het vanaf dat jaar verwachte tekort aan aardgas in het Verenigde Koninkrijk op te vangen.

Binnen de voorwaarden van de gisteravond getekende intentieverklaring (Letter of Intent; LoI) zal Petronas een belang van 30% kopen in Dragon LNG Ltd., een reeds door Petroplus speciaal opgerichte projectmaatschappij, met als doel de ontwikkeling van het project. Behalve deze deelneming is het de intentie van Petronas in eerste instantie 2,2 miljoen ton per jaar (mtpa) van de capaciteit van de installatie zelf te gaan gebruiken. Dit komt overeen met de helft van de aanvankelijk geplande doorstroomcapaciteit. De intentie van BG om de andere helft van de aanvankelijk geplande doorstroomcapaciteit te contracteren en een 50% aandeel in Dragon LNG te verwerven is ongewijzigd.

Paul van Poecke, Chief Executive Officer, Petroplus Logistics, zei: "Wij zijn erg
tevreden om te kunnen meedelen dat we met succes een LoI met Petronas hebben
afgesloten inzake dit belangrijke project van Petroplus.Hiermee completeert Petroplus het verder zoeken naar deelnemings- en doorstroompartners voor Dragon LNG. Wij zien er naar uit om nauw samen te werken met onze nieuwe partner en BG om de ontwikkeling van de LNG terminal in Milford Haven te voltooien. Deze transactie met Petronas, een maand na de aankondiging van het tekenen van de intentieverklaring (Memorandum of Understanding; MoU) met BG, bevestigt het succes van het selectieproces dat we in het laatste jaar hebben doorlopen om de beste partners voor dit project te vinden, nu twee van 's werelds grootste LNG leveranciers met ons zullen samenwerken om deze terminal te ontwikkelen."

Petroplus en Petronas gezamenlijk

Voor de redactie

Milford Haven Complex
Het Milford Haven Complex van Petroplus in Wales, Verenigd Koninkrijk, werd in 1998 door Petroplus
overgenomen van Chevron. Het complex beschikt over 1.550.000 kubieke meter opslagcapaciteit,
aanlegsteigers voor zeegaande schepen en een zgn. "geconserveerde" raffinaderij, inclusief een
warmtekrachtcentrale.
Petroplus Tankstorage International BV, een 100% dochteronderneming van Petroplus International NV, exploiteert
momenteel het complex als een commerciële tankopslagfaciliteit voor aardolieproducten.

Petroplus International NV ("Petroplus")
Petroplus International NV ("Petroplus") werd 10 jaar geleden opgericht en is een toonaangevende speler
op de Europese midstream oliemarkt. De midstream sector omvat raffinage, marketing en logistiek
(voornamelijk tankopslag).
Petroplus is eigenaar van raffinaderijen in Antwerpen (België), Cressier (Zwitserland) en Teesside
(Verenigd Koninkrijk) met een totale capaciteit van 270.000 vaten per dag. Petroplus heeft een
verkoopvolume van meer dan 20 miljoen ton olieproducten per jaar en beschikt over een opslagcapaciteit
van bijna 5 miljoen m³ in West-Europa.
Petroplus International NV is officieel (beurs)genoteerd in het NextPrime segment van Euronext,
Amsterdam.
Website: www.petroplusinternational.com

Petronas
Petronas is de nationale petroleum maatschappij van Maleisië en is een van 's werelds toonaangevende LNG leveranciers. Petronas is een Fortune 500 onderneming en wordt door het tijdschrift constant gerekend tot een van de meest winstgevende olie- en gasondernemingen in de wereld. In 2002 bedroeg de nettowinst van de onderneming USD 3,8 miljard. Petronas levert ongeveer 16,5 miljoen ton LNG per jaar aan haar klanten in Japen, Taiwan en Zuid-Korea. Het Petronas LNG complex in Bintulu, Saravak, Maleisië is momenteel 's werelds grootste LNG productiefaciliteit op één enkele locatie. Petronas is uitvoerig betrokken bij elk onderdeel van de LNG keten. Naast de "upstream" in de olie-industrie heeft ze ook een meerderheidsbelang in Malaysia International Shipping Corp. (MISC), 's werelds grootste LNG-rederij.
Maleisië produceert momenteel jaarlijks 23 miljoen ton LNG en is daarmee de op een na grootste exporteur van LNG in de wereld. Maleisië heeft een 25% aandeel van de Japanse LNG markt, 21% van de Koreaanse en 49% van de Taiwanese gasmarkt.
Website: www.petronas.com.my

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Petroplus International NV
Marcel van Poecke, Willem Willemstein
Raad van Bestuur

Martijn Schuttevâer, Investor Relations Manager
Tel. +31 10 24 2 5900

Petroplus International N.V. P.O. Box 85002 3009 MA Rotterdam The Netherlands Phone: +31 (0)10 242 5900 Fax: +31 (0)10 242 6052 E-mail: IR@petroplus.nl Website: http://www.petroplusinternational.com