Verbond van Verzekeraars

Markt biedt oplossingen voor afschaffing WAZ

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal, Verbondsdirecteur Richard Weurding en oud-minister Willem Vermeend waren het tijdens een FNV-symposium begin december snel eens: de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) was een mottig vangnet, en over de afschaffing hoeft niemand een traan te laten.

De FNV vroeg zich tijdens het symposium wel af of de markt de oplossing kan bieden voor kleine zelfstandigen die zich tegen arbeidsongeschiktheid willen verzekeren. Het Verbond meent van wel, maar vindt evenals de vakbond dat er goed moet worden gekeken naar mogelijke oplossingen voor díe groepen zelfstandigen, die zich moeilijk of helemaal niet kunnen verzekeren.

Collectieve verzekering?

De FNV kwam via een TNO-steekproef onder 209 zelfstandigen tot de conclusie dat ongeveer 20.000 zelfstandigen problemen hebben met het afsluiten van een aanvullende particuliere
arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het gaat daarbij om zelfstandigen die naar het oordeel van verzekeraars in een hogere risicogroep vallen, en die daardoor een hogere premie moeten betalen of worden uitgesloten van bepaalde risicos.

De FNV vreest grote problemen als de huidige collectieve basisverzekering voor zelfstandigen per 1 juli 2004 wordt afgeschaft en zelfstandigen volledig op de markt zijn aangewezen. De vakbond geeft dan ook de voorkeur aan een collectieve verzekering waaraan de hele bevolking bijdraagt, een soort Algemene Arbeidsongeschiktheidswet die tot 1998 bestond. Een alternatief is de uitvoering aan verzekeraars overlaten, maar wel met acceptatieplicht en een van tevoren bepaalde bandbreedte voor de premies, aldus De Waal.

Marktoplossingen

Het Verbond voelt weinig voor een collectieve regeling, omdat dan de voordelen van een private markt, zoals keuzevrijheid, reïntegratiedienstverlening en contractszekerheid over premie en uitkering ontbreken. Bovendien heeft de overheid al eerder aangegeven dat de afschaffing van de WAZ moet worden opgevangen door de particuliere sector. Verbondsdirecteur Weurding toonde in zijn presentatie aan dat verzekeraars bij de privatisering van de Ziektewet en het WAO-gat ook oplossingen hebben gevonden voor risico's die via de markt slecht of niet te verzekeren waren. Ook nu zijn er diverse mogelijkheden denkbaar die variëren van een pool voor chronisch zieken, een waarborgfonds zoals bij autoverzekeringen en een overgangsregeling die de eerste paar maanden volledige toegankelijkheid geeft binnen een bepaalde premiebandbreedte, aldus Weurding. Het Verbond zal de mogelijkheden de komende tijd bestuderen. Uiteraard zullen deze oplossingen wel mededingingsrechtelijk moeten worden getoetst.

Verzekerd!, december 2003