Universiteit van Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

Faculteit Letteren

16 december 2003

Kerende Kansen biedt uniek overzicht van geschiedenis Nederlands bedrijfsleven

Op vrijdag 19 december vindt aan de Universiteit Utrecht de presentatie plaats van het boek 'Kerende Kansen. Het Nederlandse bedrijfsleven in de twintigste eeuw'. In het boek geeft auteur dr. Keetie Sluyterman met de bedrijfsstrategie als invalshoek een uniek overzicht van de geschiedenis van het Nederlands bedrijfsleven van de afgelopen eeuw. Het eerste exemplaar wordt op 19 december aangeboden aan dr. Herman Wijffels, voorzitter van de Sociaal Economische Raad.

De Nederlandse bedrijfsgeschiedenis stond de afgelopen decennia volop in de wetenschappelijke belangstelling. Het ontbrak echter nog aan een samenvattend overzicht. Dat overzicht is met Kerende Kansen nu eindelijk beschikbaar. Kerende Kansen beschrijft de boeiende wisselwerking tussen de strategie van ondernemers en de veranderende economische, sociale en politieke omstandigheden uit de twintigste eeuw.

Succesvol Volgens Sluyterman is het een verhaal geworden van vallen en opstaan, van goede en slechte tijden en van kiezen en gekozen worden. Thema's die in het boek aan de orde komen zijn onder meer de opkomst van managers en het grootbedrijf, fusies en overnames, de expansie van multinationale ondernemingen, de organisatie van het familiebedrijf en de relatie tussen bedrijfsleven en de overheid. Een van de slotconclusies van Sluyterman is zeer positief. Het blijkt namelijk dat over het geheel genomen Nederland een van de meest succesvolle economieën in de twintigste eeuw had en dat ondernemingsstrategieën hieraan een belangrijke bijdrage hebben geleverd.

Auteur Dr. Keetie E. Sluyterman werkt als senior onderzoeker aan het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Utrechtse faculteit Letteren. Daarnaast is zij verbonden als visiting fellow aan het Centre for International Business History van de University of Reading in Engeland. Sluyterman schreef onder meer over de geschiedenis van Océ, Proost en Brandt, CSM, (Moret) Ernst & Young, Rabobank Nederland en Hagemeyer. Momenteel werkt zij aan een studie over Koninklijke/Shell.

Presentatie Tijdens de presentatie op 19 december verzorgen de Utrechtse hoogleraren prof.dr. Jan Luiten van Zanden (winnaar van de NWO/Spinozapremie 2003) en prof.dr. Leen Dorsman een korte inleiding op hun vakgebied, respectievelijk de economische geschiedenis en de wetenschapsgeschiedenis. Vervolgens zal het eerst exemplaar van Kerende Kansen worden uitgereikt aan dr. Herman Wijffels, voorzitter van de Sociaal Economische Raad.

'Kerende Kansen. Het Nederlandse bedrijfsleven in de twintigste eeuw', dr. Keetie Sluyterman, Uitgeverij Boom, Amsterdam, ISBN 90 5352 890 3, pb, EUR 29,50 Recensie-exemplaren zijn beschikbaar bij Uitgeverij Boom in Amsterdam, (020) - 622 6107, m.flink@uitgeverijboom.nl

Journalisten zijn van harte uitgenodigd bij de presentatie aanwezig te zijn. Aanmeldingen hiervoor graag vooraf bij onderstaande voorlichter.

Vrijdag 19 december 2003 om 15.00 uur Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht Presentatie 'Kerende Kansen. Het Nederlandse bedrijfsleven in de twintigste eeuw'. Voorlichter Johan Vlasblom, (030) 253 4073, j.vlasblom@csc.uu.nl