Gemeente Heeze-Leende


Lagerhuisdebatten voor senioren

Debatten moeten seniorenbeleidsplan vormgeven

De gemeente Heeze-Leende wil komen tot een seniorenbeleidsplan. De Raad Welzijn Ouderen (RWO) en de gemeente hebben, als vervolg op de themadag van 19 juni in Dorpshuis Valentijn, hiertoe een plan van aanpak opgesteld. Naar aanleiding van deze succesvolle themadag hebben ongeveer 1.200 55+-ers zich aangemeld om mee te denken en praten over hun toekomst. Zij worden uitgenodigd om hun ideeën en gedachten te uiten tijdens zogenaamde Lagerhuisdebatten in februari en maart 2004.

De presentatie in juni door de Raad Welzijn Ouderen was erop gericht om mensen bewust te maken van de naderende toekomst en de mogelijke problemen die zich daarbij voor kunnen doen op het terrein van wonen, zorg en welzijn. Aan het einde van deze avond werd op voorstel van de voorzitter van de RWO en de wethouder Welzijn van de gemeente afgesproken om gezamenlijk een seniorenbeleidsplan op te stellen.

In het vastgestelde plan van aanpak staat het doel als volgt omschreven:

Senioren in de gemeente Heeze-Leende bewust maken van de huidige situatie en toekomstige ontwikkelingen op het terrein van wonen, zorg en welzijn en hen hierbij actief betrekken. Activiteiten ontwikkelen en ondernemen om ervoor te zorgen dat de inwoners van onze gemeente op actieve en gezonde wijze oud kunnen worden.

Inmiddels hebben uit een bestand van 2.900 huishoudens, ongeveer 1.200 55+-ers aangegeven mee te willen denken over dit seniorenbeleid. Deze grote belangstelling vergt een goede aanpak. Uiteindelijk is er voor gekozen om in de vorm van Lagerhuisdebatten informatie en wensen uit deze groep boven tafel te krijgen.

Alle inwoners die hebben gereageerd op de vraag of ze betrokken willen worden bij de verdere uitwerking zullen worden uitgenodigd voor de Lagerhuisdebatten. In eerste instantie wordt uitgegaan van 3 debatavonden in Heeze, 2 in Leende en 1 in Sterksel. Hoewel men verzocht zal worden bij voorkeur het Lagerhuisdebat in de eigen woonplaats bij te wonen, bestaat de mogelijkheid om aan een avond in een van de twee andere plaatsen deel te nemen. Vervolgens zal het definitieve aantal avonden worden bepaald. De voorkeur gaat uit naar ongeveer 50 à 60 mensen per avond. Tijdens deze avonden staat een aantal stellingen centraal over respectievelijk Wonen, Zorg en Welzijn. Vanuit het werkveld worden inleiders voor deze avonden gezocht.

Een werkgroep is inmiddels gestart met de voorbereiding van de diverse avonden, die in de maanden februari en maart gehouden zullen gaan worden.