Wim van Velzen

Christen Democratisch Appel European People's Party European People's Party and European Democrats Group

Persbericht

Overnamerichtlijn aangenomen door EP

Datum: 18 December 2003 Bron: EP

Het Parlement steunt de doelstelling van de overnamerichtlijn, om de rechtszekerheid bij openbare biedingen op effecten van beursvennootschappen te vergroten en minderheidsaandeelhouders die met een openbaar bod worden geconfronteerd te beschermen. De tegenstemmen zijn overwegend afkomstig van de linkse groepen, die vinden dat de bepalingen ten aanzien van de informatie aan en de raadpleging van het personeel van ondernemingen onvoldoende waarborgen bieden.

Het EP maakt een aantal sleutelbepalingen in het voorstel van Commissaris Bolkestein optioneel. Het Parlement steunt de voorstellen van het Italiaanse voorzitterschap waarbij de lidstaten niet verplicht worden te bepalen dat, bij dreiging van een vijandelijke overname, het ondernemingsbestuur geen beschermingsconstructies mag optrekken. Wanneer lidstaten kiezen voor deze opt-out kunnen individuele bedrijven nog wel beslissen de richtlijn op zichzelf toe te passen. De keuze van het bedrijf dient duidelijk aan de markt en aan belanghebbenden te worden gecommuniceerd.

Het kan voorkomen dat een onderneming ervoor heeft gekozen geen gebruik te maken van beschermingsconstructies en geconfronteerd wordt met een overnamebod van een andere onderneming die wel gebruik maakt van beschermingsconstructies. In dat geval mag de bedreigde onderneming toch tijdelijke beschermingsconstructies invoeren. Hiervoor hoeft het ondernemingsbestuur geen toestemming van de aandeelhouders te vragen.

Het Parlement neemt nog de bepaling op, dat de Commissie vijf jaar na de inwerkingtreding van de richtlijn deze evalueert en zonodig een herziening voorstelt. De evaluatie dient een overzicht van de zeggenschapsstructuren en belemmeringen voor overnamebiedingen die niet onder de richtlijn vallen, te omvatten. Om een evaluatie mogelijk te maken dienen de lidstaten de Commissie jaarlijks informatie te verschaffen over de overnamebiedingen die hebben plaatsgevonden. Dergelijke informatie dient te omvatten de nationaliteit van de betrokken vennootschappen, het resultaat van het bod en alle andere informatie die van belang is om inzicht te krijgen in de wijze waarop overnamebiedingen in de praktijk functioneren.

De wetgevingsprocedure is hiermee in beginsel afgerond. Raad en Parlement hebben reeds informeel contact gehad, het verslag Klaus-Heiner LEHNE (EVP/ED, D) zoals dat vandaag is aangenomen is dan ook een weerslag van een informeel compromis. In juli 2001 verwierp het Parlement nog een ontwerpovernamerichtlijn in derde lezing omdat het vond dat er onvoldoende garanties waren voor een gelijk speelveld. Het ontwerp ging toen niet in op beperkingen aan stemrechten of meervoudige stemrechten.

Vermeld moet nog worden, dat de zogenaamde 'gouden aandelen' die nationale overheden in sommige bedrijven een aanzienlijke vinger in de pap geven, niet onder de richtlijn vallen. Zij vormen het onderwerp van een komende, separate richtlijn.