Gemeente Utrecht

| |3500 CE UTRECHT | | |Telefoon: (030) 286 16 16 | | |Fax: (030) 286 15 18 | | |Internet: www.utrecht.nl |

RAAD STELT NU AL 6,5 MILJOEN EURO EXTRA BESCHIKBAAR VOOR BEHOUD ID-BANEN

De raad heeft gisteren in het derde grote debat in december het Meerjarig Integraal Beleidsplan Werk en Bijstand, de visie op het gebied van werk, inkomen en armoedebestrijding voor de periode 2004-2008 in grote meerderheid vastgesteld, maar bracht essentiële wijzigingen aan in het voorstel van het college.

Het oude stelsel van instroom/doorstroombanen (ID-banen) en Wiw-werkervaringsplaatsen wordt afgebouwd. Daarvoor in de plaats komt een nieuw stelsel van loonkostensubsidies. Er komen opstap- en vangnetbanen en proefplaatsen en stages. De bedoeling van het nieuwe stelsel is vooral het bevorderen van doorstroming naar regulier werk. Er zal meer geïnvesteerd worden in mensen die een hoge kans hebben om snel weer aan het werk te gaan. Een aantal versoberingen in het gemeentelijke armoedebeleid is door de opgelegde bezuinigingen vanuit het rijk onontkoombaar. De fracties van de Socialistische Partij en Burger en Gemeenschap stemden tegen het beleidsplan.

De nieuwe Wet werk en bijstand (Wwb) die per 1 januari 2004 van kracht wordt, is van grote invloed geweest op dit beleidsplan, omdat na invoering gemeenten financieel verantwoordelijk worden voor de verstrekking van bijstandsuitkeringen. Elk tekort moet uit eigen middelen gedekt worden. Tevens ontvangt de gemeente Utrecht in de komende jaren minder geld van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, terwijl door de verslechterende economie steeds meer mensen werkloos worden. Kortom, de gemeente Utrecht (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) moet meer mensen aan een baan helpen met minder budget. Dit heeft geleid tot de ingrijpende wijzigingen.

Het adagium van de raadsvergadering van gisteren was 'werk boven inkomen'. De raad nam unaniem een amendement 'werkgarantie' aan. Hiermee besloot de raad om binnen de financiële kaders alle mogelijke middelen in te zetten om terugval in een uitkeringssituatie te voorkomen.

Bij de vaststelling van de begroting 2004 heeft de raad al een risicofonds gevormd van EUR 10,5 miljoen om de gevolgen van de wet op te kunnen vangen. De raad was het eens met het voorstel van het college om van dit bedrag EUR 6,5 miljoen nu al beschikbaar te stellen om ongewenste effecten van het beleidsplan te kunnen ondervangen, maar amendeerde het voorstel wel. Het geld moet verdeeld worden over de sectoren onderwijs, cultuur, veiligheid, kinderopvang, milieu, welzijn, sport, minderheden, maatschappelijke opvang en beheer. Met dit geld kunnen de instellingen die in deze sectoren werkzaam zijn extra banen behouden en wordt voorkomen dat ID-medewerkers terugvallen in een uitkering voordat zij kunnen worden ondergebracht in de nieuwe regeling per medio 2005.

De raad was verdeeld over de vraag in hoeverre het geld, dat in de prognoses van vandaag over is en als een reserve voor de komende jaren wordt aangemerkt, nu al zou moeten worden aangewend voor het verzachten van de gevolgen van het rijksbeleid. Een amendement van GroenLinks om een gedeelte van dit geld niet op te potten werd echter verworpen. De fracties van Leefbaar Utrecht, VVD, CDA, PvdA en D66 stemden tegen.

Een amendement over de daklozentoeslag werd met een nipte meerderheid aangenomen (21 tegen 19 stemmen). In dit besluit draaide de raad het collegevoorstel om de daklozentoeslag met 20% te verhogen, terug met de constatering dat een verhoging van deze toeslag leidt tot rechtsongelijkheid ten opzichte van andere uitkeringsgerechtigden. De fracties van Leefbaar Utrecht, VVD en CDA stemden voor dit amendement.

Noot voor de media: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. A. Smits, griffier, telefoon 030 - 286 16 16, e-mail: Griffie.Gemeenteraad@utrecht.nl.

Utrecht, 19 december 2003

---- --