Gemeente Leiden

Een levendig stukje stad

Unieke samenwerking bij totstandkoming bestemmingsplan

Publicatiedatum: 19 december 2003

Het heeft flink wat inspanning gekost, maar het is zover! Het gebied bij het Centraal Station aan de kant van het ziekenhuis krijgt een nieuwe bestemming. Het wordt een levendig stukje stad met ruimte om te wonen en leven; te werken; te recreëren; onderwijs te volgen en zorg te krijgen. De plannen zijn een gezamenlijk product van alle betrokken partijen, en dat is heel bijzonder!

BOUWEN EN WONEN - Hoe zien de plannen eruit? Met de bouw van het LUMC, dat het Academisch Ziekenhuis Leiden verving, kwam er een groot stuk grond vrij. Ook toen al werd het idee geopperd om de zorgfunctie verder uit te breiden. Daarnaast waren er ook nieuwe woningen in het gebied gepland.

In het plan dat er nu ligt, zijn deze ideeën doorgevoerd. Er kunnen zo'n 250 nieuwe woningen worden gebouwd. Daarnaast ontstaat er een aantrekkelijke combinatie van medische bestemmingen en publieksgerichte functies zoals winkels en horeca. De ligging, vlak bij het station, is natuurlijk zeer geliefd - en zeer kostbaar. Daarom wordt er in het plan zuinig omgesprongen met de ruimte. De grond wordt intensief gebruikt, met hoge bebouwing, maar ook met aandacht voor groen. De ruimte ten westen van de Rijnsburgerweg en in de omgeving van het Poortgebouw wordt een woongebied met een groene uitstraling, dat straks mooi aansluit bij de bestaande woningen aan de Rijnsburgerweg.

Leiden Centraal

Leiden Centraal. Foto: Bureau Kraaijvanger - Urbis

Verkeer en bereikbaarheid

Goed bereikbaar, zonder een drukke verkeersader te vormen. Zo is het plan voor de verkeerssituatie rondom het gebied het best samen te vatten. Dat betekent onder andere dat er behalve een kiss & ride-rotonde op de Bargelaan - waar de automobilist makkelijk kan stoppen en kort kan parkeren om mensen op te halen of af te zetten bij het station - geen doorgaand verkeer is naar het stationsplein. Het is belangrijk dat het LUMC en het station uitstekend bereikbaar zijn voor fietsers, voetgangers, ambulances, taxis en particulier autoverkeer. Daarom komt er onder meer een grote verdiepte fietsenstalling direct bij het station, en ruim voldoende ondergrondse parkeerplaatsen voor fietsen. Verder wordt de bestaande fietsroute onder het Poortgebouw doorgetrokken richting Naturalis en de Leeuwenhoek. Ook aan voetgangers is gedacht. Er komt een wandelpromenade van het station richting Naturalis en de Leeuwenhoek. Het openbaar vervoer in het gebied krijgt speciale aandacht. De Bargelaan blijft een doorgaande route voor bussen. In het plan wordt ruimte aangegeven voor een gedeelte van het voorkeurstracé van de RijnGouweLijn tussen Leiden en de kuststreek over de Albinusdreef.

Samenwerking

De plannen voor de zeezijde van het station zijn door Gemeente Leiden in nauwe samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum, Universiteit Leiden, Rijngeestgroep, de Vereniging Leiden Centraal, bewonersgroepen van de Wassenaarseweg, de Rijnsburgerweg en bewoners van De Kijker ontwikkeld. Naar aanleiding van deze samenwerking is er een nieuw bestemmingsplan gemaakt. Dit plan is op 16 december door Burgemeester en Wethouders als voorontwerp vastgesteld.

In het bestemmingsplan wordt niet geregeld hoe de gebouwen er precies uit moeten zien of hoe de openbare ruimte exact wordt ingericht. Daarvoor is een apart document opgesteld door de Leidse Stadsbouwmeester Donald Lambert: het kwaliteitsplan. In het kwaliteitsplan wordt uitgebreid beschreven hoe de nieuwe bouwblokken en de openbare ruimte eruit kunnen gaan zien, dus bijvoorbeeld waar hele strakke gevels wenselijk zijn en waar juist niet, of hoe de entrees eruit kunnen zien. Het is voor het eerst dat in Leiden op deze manier wordt gewerkt.

Informatie en inspraak

De gemeente vindt het belangrijk iedereen goed te informeren over de plannen voor de zeezijde van het stationsgebied. Daarom ontvangen omwonenden en direct betrokkenen binnenkort een nieuwsbrief met meer informatie en een plattegrond. Daarnaast wil de gemeente iedereen de gelegenheid geven om mondeling hun reacties kenbaar te maken. Op 14 januari om 20.00 uur is er een inspraakavond in het atrium van het Stadsbouwhuis. U bent van harte welkom!

Het voorontwerpbestemmingsplan en het bijbehorende kwaliteitsplan liggen van 22 december 2003 tot en met 16 februari 2004 ter inzage in de bibliotheek van het stadhuis en het Stadsbouwhuis en zijn aan de balies te koop. U kunt tot en met 16 februari 2004 uw schriftelijk commentaar indienen bij de Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.

Deze pagina is gewijzigd op 19-12-2003