Ingezonden persbericht


Persbericht

19 december 2003

Politieke discussiegroep als impuls voor progressief liberale politiek opgericht.

De ontwikkeling van de VVD naar een conservatief liberaal populistische partij heeft het VVD-lid Norbert Klein er toe gebracht het initiatief te nemen tot het oprichten van een politieke discussiegroep als impuls voor progressief liberale politiek.

In deze discussiegroep zal een Progressief Liberale Agenda 2004 voorbereid worden, welke een bijdrage kan leveren aan het debat binnen de VVD.

Norbert Klein, ex-gemeenteraadslid Nijmegen, ex-Statenlid Gelderland, oud Hoofdbestuurslid, gaat met dit initiatief in op de oproep van de nieuwe VVD-partijvoorzitter Jan van Zanen om het debat aan te gaan.

Klein ziet de VVD verschuiven naar een conservatief liberale partij. Volgens hem doet dat geen recht aan de fundamenten van een liberalisme als progressieve politieke stroming, uitgaande van verantwoordelijkheid, betrokkenheid, gelijkwaardigheid en constitutionaliteit (VBGC).

Hij illustreert dat als volgt:

De conservatief liberale vertaling van het liberale beginsel eigen verantwoordelijkheid in zoek het zelf maar uit leidt tot calculerende burgers zonder gemeenschapszin en sociaal isolement van de hulpbehoevenden en kwetsbaren in de samenleving. Hierdoor wordt de overheid geen partner van de burgers maar een noodzakelijk kwaad voor de burgers.

De conservatief liberale overheidsallergie met een doorgeslagen geloof in marktwerking doet geen recht aan een duurzame ontwikkeling van de samenleving die juist door de overheid ondersteund moet worden.

Het conservatief liberale superioriteitsdenken ontkent de verschillende waarden in de samenleving en de kracht van de vrije vereniging. Illustratief in dit kader is de aantasting door conservatief liberalen van scholen voor het bijzonder onderwijs, de vrije schoolkeuze en de publieke omroepen.

Het conservatief liberale populisme kiest voor de uitholling van de democratie met gekozen volksvertegenwoordigers door bestuurders rechtstreeks te willen kiezen en de invoering van een raadplegend referendum. Zo zal het kiezen voor een presidentieel burgemeesterschap logischerwijs uiteindelijk ook het afwijzen van de koningin als staatshoofd betekenen. Afschaffen van het ambt van burgemeester leidt voor progressief liberalen tot versterking van de gekozen volksvertegenwoordigers.

Informatie en uitwisseling van ideeën zal plaatsvinden via de website www.vbgc.freeler.nl, een besloten MSN-groep op het internet en tijdens de discussiebijeenkomsten.

Informatie en contact:

Norbert Klein, 0652 0684 00 of per e-mail norbertklein@freeler.nl