Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Persbericht ministerraad
19 december 2003

Kabinet stemt in met deltaplan bÈta & techniek

Het aantrekkelijker maken van bèta- en technische opleidingen en banen en het wegnemen van de drempels voor internationale migratie van kenniswerkers vormt de kern van het deltaplan bèta/techniek. De kabinetsnota gaat daarbij uit van een brede aanpak - van basisonderwijs tot en met de arbeidsmarkt - om een dreigend tekort aan kenniswerkers, met name bèta's en technici, te bestrijden. Een nieuw platform met vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek zal concrete initiatieven, ideeën en projecten uit het veld stimuleren en breed verspreiden.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, minister Brinkhorst van Economische Zaken en staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met het Deltaplan Bèta en Techniek dat aan de Tweede Kamer is aangeboden. Op de korte termijn wil het kabinet obstakels in regelgeving wegnemen om een selectieve toelating van kenniswerkers uit het buitenland mogelijk te maken. Er wordt gestreefd naar het opzetten van één loket, één procedure en één document ten behoeve van deze zogenaamde kennismigranten. Voor de langere termijn worden de mogelijkheden onderzocht om een smartcard voor leerlingen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in te voeren. Met zo'n kaart, gecombineerd met coaching, kunnen leerlingen door het verrichten van nuttige activiteiten spaartegoeden opbouwen die zij in een latere studie kunnen verzilveren. Dat is een van de onorthodoxe voornemens uit het Deltaplan Bèta en Techniek.
Deze en andere maatregelen - waaronder experimenten met collegegelddifferentiatie bij een select aantal bèta- en technische opleidingen, het instellen van een bètabrugperiode, een verdere verbreding van techniek in het basisonderwijs en pilots voor een nieuw geïntegreerd bètavak in het voortgezet onderwijs - moeten er voor zorgen dat er meer bèta's en technici worden opgeleid en op de arbeidsmarkt een bijdrage leveren aan innovatie. Streven is daarbij in het bijzonder om de instroom van de hogere bèta- en techniekopleidingen in 2007 met 15% te laten toenemen, en de uitstroom in 2010 met 15%, waaronder meer vrouwen en allochtonen.

Op middellange termijn wordt zonder extra beleid een tekort verwacht van 120.000 kenniswerkers, waaronder veel bèta's en technici. Dit dreigende tekort belemmert de ontwikkeling naar een kenniseconomie, omdat bèta's en technici een wezenlijke rol spelen in onderzoek en innovatie en andere sleutelposities in de maatschappij. Oplopend tot 2007 is voor uitvoering van het deltaplan maximaal zestig miljoen euro beschikbaar. Met dat geld moet het bèta- en techniekonderwijs aantrekkelijker gemaakt worden en moet de uitval uit het onderwijs verlaagd worden. Werkgevers zullen hun bijdrage moeten leveren door aantrekkelijke banen met voldoende carrièremogelijkheden aan te bieden. Met alle betrokkenen ­ onderwijs- en onderzoeksinstellingen, bedrijfsleven waaronder het MKB - zullen hierover de komende tijd afspraken gemaakt worden.
Aantrekkelijke banen zullen ook gestimuleerd worden door de mobiliteit van kenniswerkers (met name wetenschappelijk onderzoekers) tussen publiek en privaat te bevorderen. Dit zal gebeuren in overleg met de betrokken partijen.
Het kabinet heeft besloten om een platform in het leven te roepen om vernieuwingen en gedeelde verantwoordelijkheid te stimuleren. Het platform moet evenals het landelijke innovatieplatform deskundigheid en gezag uit bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek in zich verenigen . Het streven is om het platform per 1 juli 2004 volledig operationeel te laten zijn. Het platform zal de overheid uiteindelijk ook adviseren over concrete projecten en initiatieven en over de inzet van een deel van de zestig miljoen euro. Voor het komend jaar is een bedrag van zes miljoen euro beschikbaar.
RVD, 19.12.2003