Menzis


Bericht: Patiënten Tiel zeker van huisartsenzorg

Patiënten Tiel zeker van huisartsenzorg

Patiënten in Tiel zijn in de toekomst verzekerd van huisartsenzorg. Achttien huisartsen en Menzis (moeder van zorgverzekeraars Amicon en Geové) gaan samenwerken om de huisartsenzorg in Tiel te waarborgen. In een intentieverklaring is vastgelegd dat begin 2004 een bedrijfsplan op tafel ligt voor de eerstelijnszorg in de gehele stad Tiel. Dit betekent dat vanaf 2005 het huisartsencentrum haar deuren opent. Ook andere zorgverleners zullen in dit centrum een plek krijgen, zodat er een breed centrum voor 1^e-lijnsgezondheidszorg ontstaat.

Ook Tiel kent een huisartsentekort, vanwege een groeiend aantal inwoners en huisartsen die hun praktijk stoppen zonder opvolging. Een aantal huisartsen in Tiel wil nauwer gaan samenwerken om continuïteitsproblemen in de toekomst te voorkomen. Bovendien vinden deze huisartsen het belangrijk dat hun vak weer aantrekkelijk wordt voor zittende en startende collegas. De Districts Huisartsenvereniging (DHV) Groot Gelre wil de huisartsen in haar district helpen. Niet alleen met oplossingen voor hun vragen, maar ook met het invoeren van gewenste veranderingen. Beide partijen vonden een partner in Menzis met haar project Model.

Zorgplicht

Volgens Roger van Boxtel, directievoorzitter Menzis Zorg, neemt de vraag naar zorg toe terwijl het aanbod afneemt: "Dat zien we ook gebeuren in Tiel. Gelukkig hebben een aantal huisartsen dit probleem op tijd gesignaleerd en zijn in actie gekomen. Menzis ondersteunt dit initiatief van de huisartsen van harte. Wij hebben immers de zorgplicht voor onze verzekerden". Een deel van de oplossing ligt volgens Roger van Boxtel in het ondersteunen en faciliteren van de zorgverleners in de eerste lijn. Daarvoor heeft Menzis een model ontwikkeld. Dit model voorziet in een moderne bedrijfsvoering met scheiding tussen bedrijfsmatige en medische zaken. Menzis neemt hierbij de bedrijfsmatige onderdelen voor haar rekening, zodat de huisarts zich geheel kan richten op de patiënten. "We zijn verheugd dat we in Tiel de kans krijgen om samen met de huisartsen en de DHV onze ideeën in de praktijk uit te voeren. We starten met de huisartsen maar uiteindelijk is het de bedoeling om een breed eerstelijns gezondheidscentrum op te richten, met bijvoorbeeld fysiotherapie, een tandarts, een apotheek en thuiszorg. Dit past in ons model om geïntegreerde centra voor 1^e-lijnsgezondheidszorg op te richten," aldus van Boxtel.

Dokteren

De huisartsen in Tiel verwachten veel van de samenwerking. "Samenwerking van huisartsen onderling en van huisartsen met anderen biedt mogelijkheden om de Tielse bevolking de komende jaren van huisartsenzorg te voorzien. Het wordt nu aantrekkelijk voor jonge huisartsen om zich in Tiel te vestigen. Ook voor huisartsen die parttime willen werken. Dit komt mede doordat een hoop administratieve en organisatorische werkzaamheden de huisartsen uit handen wordt genomen. Ondersteuning door assistentes en verpleegkundigen kan er voor zorgen dat de huisartsen meer patienten kunnen behandelen. Hierdoor kan een tekort aan huisartsen worden opgevangen. De huisartsen zullen er voor waken dat de kwaliteit van de zorg voor de patienten goed zal blijven. En dat iedere patiënt in zijn eigen praktijk ingeschreven kan blijven. Huisartsenzorg zal dichtbij de patiënt blijven. Daar komt geen verandering in."

Project Model

Het Model van Menzis voorziet in eerstelijns zorgcentra, waarin huisartsen, fysiotherapeut, apotheker en tandarts zich weer kunnen richten op hun werk: de zorg voor patiënt.

Een belangrijk uitgangspunt voor Model is taakdelegatie. Praktijkverpleegkundigen Wijkverpleegkundigen en Nurse Practitioners ondersteunen en verlichten de huisarts, waardoor er uiteindelijk meer zorg kan worden geleverd.

Daarnaast wil Model in samenwerking met de huisartsen een moderne bedrijfsvoering ontwikkelen, met een scheiding tussen medisch-inhoudelijke en bedrijfsmatige werkzaamheden. Het facilitair bedrijf van Menzis kan waar mogelijk de zorgverleners ondersteunen bij alle niet-patiëntgerichte activiteiten, zoals huisvesting, facilitaire diensten, administratie en personeelszaken. Een deel van de werkzaamheden gebeurt centraal, denk aan boekhouding en het afsluiten van gezamenlijke inkoopcontracten. Een ander deel gebeurt lokaal door de speciaal voor het zorgcentrum aangestelde praktijkmanager. De gedachte hierachter is dat schaalvergroting prima is, maar laagdrempelige zorg om de hoek gegarandeerd moet blijven.