Fractie PvdA Rotterdam

PERSBERICHT vrijdag 19 december 2003

PvdA Rotterdam: logementsverordening treft onbedoeld studenten

De PvdA Rotterdam wil dat het College van Burgemeester en Wethouders een oplossing bedenkt voor studenten die onbedoeld getroffen worden bij de handhaving van de Rotterdamse logementsverordening.

Afgelopen dinsdag vond een hoorzitting over studentenhuisvesting plaats van de commissie Fysieke infrastructuur en Verkeer over studentenhuisvesting. Hier bleek dat een aanzienlijk aantal studentenhuizen een aanschrijving heeft gekregen om ontruimd te worden. Volgens de huidige Rotterdamse logementsverordening mag een huis niet door meer dan 2 huurders bewoond worden, tenzij aan hele strikte veiligheidseisen wordt voldaan. In hetzelfde huis mag bijvoorbeeld wel een gezin (= 1 huurder) van 5 personen wonen.

Woningcorporaties Maasbron Woonoevers en Vestia deelden de door de Rotterdamse Kamer van Verenigingen (overkoepelend orgaan van studentenverenigingen) aangekaarte problematiek. Tijdens de hoorzitting kwam naar voren dat er in Rotterdam geen kamernood is, maar wel een kamertekort. En dit tekort dreigt groter te worden, omdat steeds particuliere studentenhuizen ontruimd dreigen worden.

De huidige verordening is door het vorige college in deze vorm gegoten, om wantoestanden en gevaarlijke situaties als gevolg van overbewoning zoveel mogelijk uit te bannen. Een negatief bijeffect ervan is echter dat studenten, geen doelgroep van deze maatregel, wel de dupe ervan worden. De Rotterdamse verordening is relatief streng: in de meeste andere steden mogen 4 tot 6 huurders in een huis wonen.

De PvdA zal bij de bespreking van de uitkomsten van de hoorzitting aan de wethouder vragen om de logementsverordening op dit punt voor deze groep aan te passen.


---

Voor de redactie