Gemeente Amersfoort

Nachtopvang voor daklozen in de wintermaanden

datum: 19 december 2003

Een aantal Amersfoortse daklozen kan in de winterperiode 's nachts nergens terecht. Als het vriest is buiten slapen levensgevaarlijk. Daarom verstrekt het college van B&W aan Stichting Iks de opdracht extra nachtopvang voor 15 à 20 daklozen te regelen in de periode december 2003 -april 2004.

De gemeente Amersfoort heeft Zinnig Beheer en Meer (voorheen Woonvast) bereid gevonden voor genoemde periode op te treden als verhuurder van het voormalige Rotancentrum aan de Leusderweg 23. Dit pand is geschikt voor nachtopvang van daklozen in de winterperiode. De gemeente betaalt de kosten van huur, energielasten en de aanpassingen die vooralsnog geraamd zijn op 10.000,-- euro. Stichting Iks verzorgt de maatschappelijke opvang en is verantwoordelijk voor een goed verloop van deze regeling.

De winteropvang heeft 15 tot 20 plaatsen. Alleen daklozen die in Amersfoort zijn ingeschreven en die bekend zijn bij Stichting Iks kunnen hier terecht. Gestreefd wordt naar een vaste groep die in de winterperiode gebruik maakt van deze opvang. De winteropvang is als het koud is dagelijks geopend van 17.00 uur tot 9.00 uur de volgende ochtend. Overdag verblijven de daklozen elders. Tijdens de openingstijden zijn er twee gekwalificeerde medewerkers aanwezig. Deze medewerkers doen alles wat in hun vermogen ligt om overlast voor de buurt te voorkomen. Bezoekers die eenmaal binnen zijn mogen die avond en nacht het pand niet meer verlaten. Dit voorkomt in- en uitloop. De brandweer en de politie zijn op de hoogte en de politie houdt extra toezicht.

De ruimte is geïnspecteerd door de brandweer en de gemeente. Met het uitvoeren van enkele kleine aanpassingen is de ruimte voor de brandveiligheid acceptabel. Met de bezoekers worden strakke afspraken gemaakt: drugsgebruik, dealen en alcohol is verboden, voor roken gelden strenge regels vanwege de brandveiligheid. Bezoekers die overlast veroorzaken worden direct tot de orde geroepen en in extreme gevallen geschorst.

Naar hoofdpagina
persberichten