Socialistische Partij

KAMER MOET VERDONK TOT DE ORDE ROEPEN

Den Haag - 21 december 2003
Het besluit van het kabinet om de motie van D66 en het CDA over het niet-uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers niet uit te voeren is ongehoord. Het trotseert daarmee de grote meerderheid van de Kamer. Alleen de VVD en de LPF stemden tegen.
Als de Tweede Kamer zichzelf respecteert moet zij nu de regering en in het bijzonder minister Verdonk naar de Kamer roepen om haar te dwingen dit besluit te herroepen.
SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit heeft inmiddels verzocht de Kamer terug te roepen van reces.

De donderdagnacht door de Tweede Kamer aangenomen motie van D66 en het CDA beoogt de gemeenten in staat te stellen uitgeprocedeerde asielzoekers in schrijnende gevallen opvang te geven. Die motie werd ingediend tijdens een door de SP aangevraagd interpellatiedebat. Dat uitgeprocedeerde asielzoekers door de gemeenten kunnen worden opgevangen is nu al de realiteit maar gaat in tegen de wil van dit kabinet. Minister Verdonk stelt zich nog steeds op het standpunt dat wie terug wil terug kan. Een standpunt dat onhoudbaar is omdat juist veel uitgeprocedeerden om velerlei redenen niet terug kunnen.

Naar de mening van SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit getuigt het besluit van het kabinet om de motie niet uit te voeren van minachting voor de Kamer. Hij heeft inmiddels verzocht de Kamer van reces terug te roepen om over dit besluit van het kabinet met minister Verdonk te debatteren.

"Het komt er vooral nu op aan dat CDA en D66 hun rug recht houden en samen met de andere partijen die vóór de motie stemden de regering dwingen te luisteren naar de wil van de Kamer. Ik roep CDA en D66 daartoe in elk geval dringend op".

Teneinde druk op minister Verdonk uit te oefenen om eindelijk eens naar de Kamer te luisteren heeft de SP besloten een e-mail-aktie te starten (www.sp.nl).

--- -------