Gemeente Wormerland: Meevaller financiën Wormerland (21-12-2003)

Gemeente Wormerland


Meevaller financiën Wormerland

Het jaar 2003 zal naar verwachting een tekort opleveren van 162.000,-. Dit is fors voordeliger dan werd verwacht bij de begroting 2003. Toen werd een tekort verwacht van bijna 1,1 miljoen.

Deze financiële meevaller wordt met name veroorzaakt door incidentele gebeurtenissen. Het gaat daarbij om een rentevoordeel, wijziging in financieel beleid en verkoop van een aantal gemeentepanden. Tegenvallers waren er bij de onderhoudslasten aan de Zaanbrug.

De wijzigingen met een structureel karakter (die ook de volgende jaren doorwerken) zijn 31.500,- negatief. De noodzaak tot ombuigingen is dus onverminderd groot. Om in 2006 een structureel sluitende begroting te hebben dient er een miljoen euro aan ombuigingen gevonden te worden.

Bij de najaarsnota wordt ook verslag gedaan van stand van zaken van omvangrijke projecten, zoals de planvorming voor het dorpscentrum. Tevens is als gevolg van nieuw financieel beleid ten aanzien van reserves en voorzieningen de omvang geactualiseerd. Het totaal aan reserves en voorzieningen bedraagt nu 13,7 miljoen. Door de meevallers in 2003 zal er de reservepositie grotendeels op peil blijven.

Tijdens de raadscommissiebehandeling waren de politieke partijen tevreden met deze najaarsnota, zowel over de uitkomst als de kwaliteit van de rapportage. De nota zal worden vastgesteld tijdens het vervolg van de raadsvergadering op maandag 15 december a.s.