Gemeente Eindhoven

Persbericht: 17 december 2003 no. 248

Huldiging schaatsers NK Allround op onbemand robotvoertuig

Het Nederlands Kampioenschap allround schaatsen dat komend weekeinde plaatsvindt, kent een Hightech slot dat past bij de plaats van het kampioenschap: Eindhoven Leading in Technology.

De winnaars worden voor het eerst in de schaatsgeschiedenis gehuldigd op een onbemand voertuig. Dit voertuig vervangt de oude arrenslee waarop de winnaars na de huldiging een ronde voor het publiek maken over de ijsbaan. Het onbemande voertuig is ontwikkeld door TNO Automotive in Helmond.

Het voertuig, een zogenoemde moving base wordt gebruikt om intelligente systemen in autos te ontwikkelen en te testen. Voorbeelden daarvan zijn de cruise control die naast de snelheid ook de volgafstand kan regelen en de waarschuwingssystemen die alarmeren als er een gevaarlijke situatie dreigt.

Aanwezig bij het NK allround schaatsen zijn voorzitter van het NOC-NSF mevrouw E. Terpstra, Commissaris der Koningin mevrouw J. Maij-Weggen en burgemeester A. Sakkers. De huldiging van het eindklassement van de dames en de heren vindt plaats op zondag 21 december tussen 16.15
-17.00 uur.
Technologie en sport gaan in Eindhoven uitstekend samen getuige de hoogwaardige faciliteiten die de stad voor topsport rijk is. Niet alleen voor de schaatssport, maar ook voor topvoetbal en tennis. Daarnaast kan de gemeente op zwemgebied, als het Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep in Genneper Parken klaar is, vanaf 2006 topwedstrijden binnenhalen.

Kortom: topsport, technologie en Eindhoven vormen een bijna vanzelfsprekende combinatie. Eindhoven loopt niet alleen voorop in technologie, maar ook in sport.

Meer informatie over het onbemande voertuig is te vinden via de twee links smartsite en vehil.

Meer informatie over TNO en Sport leest u op: www.sport.tno.nl

© 2003 Gemeente Eindhoven