Verbond van Verzekeraars

Verbond positief over Code Tabaksblat

Een belangrijke stap voorwaarts om het vertrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven terug te winnen. Zo werd de definitieve Code Tabaksblat vorige week onthaald. Het Verbond is positief over de code, met name vanwege de versoepelde passage over het stemgedrag van institutionele beleggers.

De commissie-Tabaksblat (onder leiding van voormalig Unilever-topman Morris Tabaksblat) presenteerde vorige week de definitieve code, waarvan in juli al een eerste versie werd gepubliceerd. De code bevat een groot aantal maatregelen om het vertrouwen in het bedrijfsleven terug te winnen. Zo worden er onder meer voorschriften gegeven voor bestuurdersbeloningen, gouden handdrukken en het maximale aantal commissariaten.

Administratieve lasten

Het voor verzekeraars belangrijkste deel van het rapport beslaat paragraaf 4 van hoofdstuk 4, waarin de verantwoordelijkheid van institutionele beleggers wordt beschreven. Hierin heeft de commissie een nieuwe passage toegevoegd, waarin onder meer staat dat institutionele beleggers bereid zijn om een dialoog met de vennootschap aan te gaan, wanneer zij de uitleg van de vennootschap ten aanzien van een afwijking van een best practice-bepaling uit deze code niet aanvaarden. Vervolgens worden deze best practice-bepalingen genoemd. De eerste twee zijn in vergelijking met de versie uit juli ongewijzigd en leveren het Verbond nauwelijks kopzorgen op. Met de derde bepaling uit de eerste versie had het Verbond echter wel moeite: daarin stond aanvankelijk dat een institutionele belegger op verzoek van een begunstigde/belegger bekend moet maken hoe hij in een concreet geval heeft gestemd. Volgens het Verbond leidt dat tot extra administratieve lasten, terwijl een gemiddelde individuele verzekerde niet of nauwelijks geïnteresseerd zal zijn in het stemrecht. De verzekerde wil een goede dekking, maar hoeft niet te weten hoe de verzekeraar dat precies regelt. Het Verbond is dan ook blij dat de commissie deze derde bepaling in zijn eindversie heeft versoepeld. In de code staat nu dat institutionele beleggers ten minste éénmaal per kwartaal op hun website moeten aangeven of en hoe zij als aandeelhouders hebben gestemd op de algemene vergaderingen van aandeelhouders.

Verzekerd!, december 2003