Gemeente Rotterdam
Nr. 226
22 december 2003

2000 controles op brandveiligheid

Ook in 2004 groot handhavingsprogramma voor effectief veiligheidsbeleid

De dienst Stedebouw en Volkshuisvesting (dS+V), de DCMR Milieudienst Rijnmond en de Brandweer zetten ook in 2004 de grootscheepse controles voort om de brandveiligheid van gebouwen te verbeteren. Deze controles maken deel uit van het gezamenlijke handhavingsprogramma 2004 dat B en W van Rotterdam voor de prioriteit veiligheid als collegedoelstelling hebben opgenomen in het collegeprogramma 'Het nieuwe elan van Rotterdam .en zo gaan we dat doen'.

Regels en voorschriften zijn belangrijk voor een effectief veiligheidsbeleid, maar wanneer er onvoldoende gelet wordt op de naleving ervan zijn ze zinloos. Handhaving van deze regels wordt dan ook gezien als een belangrijke schakel in de veiligheidsketen. De rampen in Enschede en Volendam zijn voor het gemeentebestuur van Rotterdam aanleiding geweest om een extra impuls te geven aan de handhaving van regels op het gebied van de veiligheid. Een speciaal collegeteam van de burgemeester en de meest betrokken wethouders heeft opdracht gegeven dat er vanaf 2003 een gezamenlijk handhavingsprogramma van de meest betrokken diensten zou komen. Voor 2003 is dit gebeurd en het programma is bijna uitgevoerd. Voor 2004 is een nieuw programma klaar. Het aantal controles zal toenemen tot ruim 2000 en de samenwerking tussen de diensten wordt verder uitgebouwd.
De samenwerking levert een beter beeld op van alle veiligheidsrisico's in de stad en de haven. Het uiteindelijke doel van toezicht, handhaving en samenwerking is om de veiligheid voor de burgers en bedrijven te vergroten.

Kwetsbare groepen

Op het programma voor het komend jaar staan vooral de controles van hotels, feest- en buurtzalen, grote horecagelegenheden zoals discotheken, vuurwerkverkooppunten, ziekenhuizen en bedrijven met gevaarlijke stoffen. Het College heeft er voor gekozen om prioriteit te geven aan deze instellingen omdat daar de meest kwetsbare groepen verblijven of omdat deze bedrijven een mogelijk risico vormen. Slapen in een onbekende omgeving, veel bezoekers in afgesloten ruimten, patiënten, en gevaarlijke stoffen, al deze aspecten geven aanleiding voor extra aandacht.
Deze controleactie, die zo'n 2000 controles omvat, is niet de enige inzet vanuit de gemeente op het gebied van brandveiligheidsregels. De betrokken diensten voeren in het kader van hun eigen bevoegdheden (o.a. op het gebied van de Wet milieubeheer) in 2004 ook nog eens circa 5000 controles van bedrijven uit.

Handhavingscampagne 2003

In 2003 zijn de betrokken diensten begonnen met de gezamenlijke controles. Zo zijn onder meer de kinderdagverblijven, een groot deel van de horeca, de verpleeghuizen, de vuurwerkverkooppunten, de spoorwegemplacementen en de opslagbedrijven van gevaarlijke stoffen gecontroleerd. Voor de basisscholen loopt de campagne nog. Begin 2004 zullen de resultaten van deze acties bekend zijn, maar nu reeds is duidelijk dat de gezamenlijke aanpak succes heeft. De toegenomen aandacht leidt niet alleen tot het zichtbaar maken en opheffen van onveilige situaties, het stimuleert de exploitanten en eigenaren tevens tot het nemen van meer verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de eigen omgeving. De gezamenlijke handhavingsacties worden verder uitgebreid en uiteindelijk worden alle bedrijven met een zeker veiligheidsrisico de komende jaren gecontroleerd

Begin 2004 wordt de gemeenteraad van Rotterdam geïnformeerd over het Integrale Handhavingsprogramma 2004.

noot voor de redactie/