Bouwfonds

DIRECTEUR BOUWFONDS FONDSENBEHEER A. WELGRAVEN ONDERSCHEIDEN TOT RIDDER IN DE ORDE VAN ORANJE-NASSAU

Tijdens de viering van het tienjarig bestaan van Bouwfonds Fondsenbeheer is de heer Drs. A. Welgraven onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje- Nassau. De heer Welgraven heeft de onderscheiding ontvangen vanwege zijn inzet voor vele projecten met aanzienlijke maatschappelijke betekenis en grote sociale belangen. Zijn inspanningen zijn bepalend geweest voor de groei en het succes van Bouwfonds Fondsenbeheer evenals van de beheerde fondsen. Tevens vervult hij buiten Bouwfonds vele maatschappelijk bestuursfuncties.

De heer Welgraven staat aan de basis van vier fondsen; het Nationaal Restauratiefonds, het Nationaal Groenfonds, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) en BOEI, de organisatie voor behoud van industrieel erfgoed. Hij is verantwoordelijk voor het verankeren van de werkzaamheden voor deze vier fondsen in de Bouwfondsorganisatie. Sinds 1985 zijn deze activiteiten ondergebracht bij Bouwfonds. Vanaf 1993 in een aparte dochteronderneming, Bouwfonds Fondsenbeheer, waarvan de heer Welgraven sinds de oprichting directeur is.

De combinatie van vastgoedkennis en specifieke marktkennis typeert Welgraven. Altijd vanuit de overtuiging dat het beheren van fondsen, ondernemen met een maatschappelijke taak is. Het efficiënt inzetten van
-schaarse- overheidsmiddelen staat in zijn aanpak centraal. Evenals het Revolving Fund principe: geld wordt niet via eenmalige subsidies, maar via laagrentende leningen continue ingezet voor de realisatie van de doelstellingen van een fonds. Welgraven heeft hiermee bewerkstelligd dat de fondsen selfsupportting zijn en eigen inkomsten genereren. Door deze aanpak en zijn persoonlijke inzet voor ons nationaal erfgoed - evenals natuurontwikkeling en natuurbehoud - geniet de heer Welgraven grote bekendheid in de wereld van restauratie, groenontwikkeling, volkshuisvesting en industrieel erfgoed.

De heer Welgraven zet zijn talenten ook in buiten Bouwfonds. Maatschappelijke inzet kenmerkt de bestuurlijke kwaliteiten van de heer Welgraven. Naast lid van de Raad van Commissarissen van Stadsherstel Amersfoort, is hij jurylid voor de tweejaarlijkse toekenning van de monumentenprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds. Tevens is hij in zijn woonplaats Lunteren al vele jaren actief binnen de stichting het Lunterense Buurtbosch en de Gereformeerde kerk te Lunteren.

Bouwfonds Fondsenbeheer
Bouwfonds Fondsenbeheer is een partner van maatschappelijke fondsen en zet zich op bedrijfsmatige wijze in voor het beheren hiervan. De fondsen zetten zich veelal in voor de realisatie en financiering van maatschappelijke doelen op het terrein van de ruimtelijke inrichting, stedelijke vernieuwing, monumentenzorg en natuurontwikkeling. De gedachte achter de fondsen is om de uitvoering van de publieke taken in de private sector onder te brengen. De private sector heeft de commerciële kennis en ervaring om de werkzaamheden efficiënt en effectief uit te voeren. Hierdoor ontstaat een hoog maatschappelijk rendement. Via fondsenbeheer stelt Bouwfonds haar brede commerciële expertise van vastgoed (ontwikkeling, financiering en management) structureel en zonder winstoogmerk beschikbaar.

Hoevelaken, 22 december 2003
ABN AMRO Bouwfonds Nederlandse Gemeenten N.V.