Ingezonden persbericht

PERSBERICHT Grave, 22 december 2003

Voorgelezen krant of boek voor blinden en slechtzienden nu op cd-rom

Vanaf 1 januari 2004 verspreidt de Anders Lezen Bibliotheek FNB alle gesproken kranten, tijdschriften en boeken op cd-rom. Daarmee komt een einde aan het tijdperk waarin gesproken uitgaven op cassettes verschenen. Voor de 25.000 klanten van FNB en haar collega-bibliotheken betekent de cd-rom veel gebruiksgemak en een betere geluidskwaliteit. Voor FNB betekent deze grootschalige omschakeling een verandering in produceren, reproduceren en distribueren van gesproken lectuur.

De overgang van cassette naar cd-rom biedt de klanten veel voordelen. Zo past een compleet gesproken boek op 1 cd-rom; voorheen waren dat gemiddeld 7 cassettes. Bovendien is de geluidskwaliteit beter en is de cd-rom gebruiksvriendelijker. Bij de cassette moest voor- en achteruit gespoeld worden om de gewenste passage te vinden; bij de cd-rom kan de klant gemakkelijk navigeren tussen hoofdstukken, paragrafen en zelfs pagina's door middel van een speciale structuur. Die structuur heet "Daisy" (Digital Accessible Information System), een internationale standaard voor gesproken boeken.

De operatie is de omvangrijkste uit de geschiedenis van de blindenbibliotheken. Alle opnamestudio's werden gedigitaliseerd, (blinde) studiotechnici opgeleid en voorlezers geschoold. Een bestaande collectie van 30.000 boeken op band is naar digitale bestanden omgezet. Met ingang van 1 januari 2004 worden alle 400 kranten en tijdschriften digitaal opgenomen. Vanaf die datum worden er per dag 4.000 gesproken boeken, 3.000 exemplaren van gesproken kranten en tijdschriften en 300 studieboeken vanuit FNB gebrand en verstuurd naar 25.000 klanten in heel Nederland. In de digitale productie van gesproken lectuur wordt ons land nu koploper in de wereld. De Nederlandse blindenbibliotheken hebben als eerste ter wereld een complete collectie die beschikbaar is op Daisy-cd-rom's èn een distributiesysteem om deze onder klanten te verspreiden.

FNB is de Anders Lezen Bibliotheek die lectuur en informatie toegankelijk maakt voor mensen met een leeshandicap. Dit kan een visuele beperking zijn, maar ook dyslexie of een motorische stoornis. Behalve voor gesproken boeken, kranten en tijdschriften is FNB ook verantwoordelijk voor de studie- en vaklectuur in aangepaste leesvorm (gesproken, braille, vergroting en digitaal); ze levert gesproken en braillebladmuziek en maakt lectuur toegankelijk in opdracht van andere organisaties en instellingen. Digitale boeken, kranten en tijdschriften zijn leverbaar via haar uitgebreide internetservice www.anderslezen.nl.