Novem

22-12-2003
Nieuwsbrief december 2003: Stedelijke vernieuwing

De special (site) www.stedelijkevernieuwing.novem.nl bevat praktische informatie over Stedelijke Vernieuwing en Optimale Energie Infrastructuur waarbij een onderverdeling is gemaakt naar bestaande bouw en nieuwbouw. De site is gevuld met informatie die nuttig is in het kader van de kennisoverdracht rondom OEI en ontwikkelingen rondom projecten met een hoge EPL (energieprestatie op wijkniveau). De ervaringen van de procesmanagers spelen daarbij een belangrijke rol. De site is zowel bedoeld als informatiebron voor nieuwkomers op het gebied van stedelijke vernieuwing als voor gevorderden. Er worden hulpmiddelen geboden om al in een vroeg stadium het energiegebruik op wijkniveau in te kunnen schatten en er zijn diverse links opgenomen naar verwante sites.

De site wordt regelmatig voorzien van nieuwe informatie. Middels dit bericht willen wij u op de hoogte houden van de laatste wijzigingen.

Wat is er nieuw?

* EPL monitor 2003

* Nieuw OEI-rekenmodel versie 2.1

* Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en/of een cursus volgen over Stedelijke Vernieuwing?

* Oproep aan gemeenten voor ondersteuning DSV projecten 2004
* OEI stimulans

* Meer informatie over BAEI

* Nieuwe 'Voorbeeldprojecten uit de praktijk'

EPL monitor 2003

In 2003 is de EPL monitor (Energie Prestatie op Locatie) voor de zesde keer opgesteld. De EPL monitor, die dit jaar bekend wordt gemaakt op het Novem Praktijkfestival, is een duidelijk en handzaam overzicht met grootschalige woningbouwlocaties in Nederland, gerangschikt op basis van de EPL score. Ook voor dit jaar is de EPL monitor weer samengesteld voor zowel nieuwbouwlocaties als voor herstructureringslocaties. Nieuw in de monitor dit jaar is de weergave van de absolute CO2-reductie per nieuwbouwlocatie. Download nu de EPL monitor 2003!

Nieuw OEI-rekenmodel versie 2.1

Het nieuwe rekenmodel Optimale Energie Infrastructuur (OEI) versie 2.1 is gereed. Met het rekenmodel OEI-2.1 kunt u voor zowel nieuwbouw- als bestaande woningbouwlocaties varianten doorekenen voor alle gebouwgebonden energiemaatregelen en
energievoorzieningsconcepten. Klik op de titel voor meer informatie om het rekenmodel inclusief handleiding te bestellen.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en/of een cursus volgen over Stedelijke Vernieuwing?

Het overzicht van aanstaande congressen, bijeenkomsten en cursussen is geactualiseerd. De nieuwe cursusdata, met een link naar het cursusinstituut, zijn toegevoegd. Ook zijn data van de 'Regiobijeenkomsten IPSV' en aankomende congressen rondom het thema Stedelijke vernieuwing nu op deze site te vinden.

Oproep aan gemeenten voor ondersteuning DSV projecten 2004

Bent u als gemeente geĂŻnteresseerd in ondersteuning vanuit Novem bij het realiseren van uw duurzaamheidambities in het kader van de '50 wijken-aanpak', dan kunt u zich nu aanmelden!!

OEI stimulans

Vanuit het Kompas-onderdeel Gebiedsgerichte Aanpak gaat Novem eind 2003 en in 2004 hernieuwd aandacht besteden aan procesbegeleiding voor het onderwerp energie bij grote nieuwbouwlocaties in Nederland. Klik op de titel voor meer informatie.

Meer informatie over BAEI

Met betrekking tot BAEI zijn een aantal nieuwe brochures en rapporten beschikbaar. De volgende brochure en rapporten kunt u nu via deze site downloaden:

* brochure "BAEI biedt kansen voor CO -reductie, bestuurlijke en politieke ervaringen gemeente Almere"

* rapport "BAEI een potentieel inschatting"

* rapport "BAEI marktscan ten behoeve Gemeente Hoorn"

Nieuwe 'Voorbeeld uit de Corporatiepraktijk'

Op "Voorbeelden uit de Corporatiepraktijk" treft u 15 nieuwe voorbeeldprojecten voor de bestaande bouw waarbij de energiebesparende maatregelen door corporaties zijn uitgevoerd. De voorbeelden zijn bedoeld om u en andere corporaties aan te zetten deze voorbeelden te volgen.

Tot slot

Vragen en eventuele opmerkingen over de site zijn altijd welkom via oei@novem.nl.

Deze special (subsite) van Novem wordt gemaakt in opdracht van het ministerie van VROM. Ook in 2004 wordt er door VROM bijzondere aandacht besteed aan het CO -reductiebeleid in de gebouwde omgeving door middel van het kompas energiebewust wonen en werken onderdeel "Stedelijke vernieuwing". Daarmee wordt invulling gegeven aan de doelstelling om in de gebouwde omgeving vanaf 2010 10% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1999. De belangrijkste doelgroepen daarbij zijn gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars/beleggers, bewoners, particuliere opdrachtgevers en gebruikers van ondermeer kantoren, ziekenhuizen en scholen.