Gemeente Amsterdam

Weihnachts Oratorium in Westerkerk 15 december 2003 - Johanneke Helmers Het Combattimento Consort Amsterdam onder leiding van Jan Willem de Vriend verzorgt 22 december een concert (uit een serie van zes) met het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach. Het Consort en Consensus Vocale uit Enschede brengen dit jaar alle zes cantates in één concert.

Oratorium

Het 'Oratorium' schreef Bach in december 1734 op een verzameling van zes cantates. De cantates waren bedoeld voor uitvoeringen in de twee belangrijkste kerken van Leipzig, de Nikolaikirche en de Thomaskirche. Cantate één, twee en drie schreef Bach voor respectievelijk Eerste, Tweede en Derde Kerstdag. De vierde cantate was bestemd voor het feest van de besnijdenis (1 januari), de vijfde voor de eerste zondag in het nieuwe jaar en de zesde cantate schreef Bach voor Driekoningen (6 januari). Door de partituur de aanduiding 'oratorium' mee te geven, maakte Bach duidelijk dat hij de cantates als een eenheid zag, hoewel ze inhoudelijk voor verschillende zon- en feestdagen rondom Kerst en Nieuwjaar zijn bedoeld.

Zes cantates zes data

Elke cantate werd afzonderlijk uitgevoerd op de daarvoor bestemde feestdag. De cantate was een onderdeel van de liturgie en maakte deel uit van de 'Hauptgottesdienst'. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Bach ze ooit allemaal achter elkaar heeft gehoord. Heeft Bach überhaupt een integrale uitvoering van de zes cantates - beter bekend onder de naam Weihnachts Oratorium - voor ogen gehad bij het componeren ervan? Artistiek leider van het Combattimento Consort, Jan Willem de Vriend, meent van wel en daarom voert het ensemble ook dit jaar in samenwerking met de Stichting Twentse Matthäus Passion de zes cantates van het Weihnachts Oratorium integraal uit.

Combattimento Consort Amsterdam en Consensus Vocalis o.l.v. Jan Willem de Vriend

Solisten

Patrizia Biccirè, sopraan Claudia Schubert, alt Nico van der Meel, tenor Sebastian Noack, bas Kaarten EUR 24,- en EUR 26,- Voor meer informatie www.uitlijn.nl Reserveren via AUB: 0900-0191

© Gemeente Amsterdam