Gemeente Gilze en Rijen

OPENBARE RAADSVERGADERING

openbare raadsvergadering maandag 22 december 2003 raadzaal gemeentehuis Rijen aanvang 20.00 uur

Als u gebruik wilt maken van het spreekrecht (uitsluitend over agendapunten) dan dient u dat uiterlijk maandag 22 december a.s. vóór 14.00 uur, onder vermelding van het onderwerp, mede te delen aan de griffier, mr. J. Timmermans (tel.: 290227).

Voorafgaand aan de raadsvergadering vindt vanaf 19.30 uur het (openbare) vragenuurtje voor de raadsleden plaats.

AGENDA


1. Opening.

2. Vaststellen definitieve agenda.

3. Spreekrecht.


4. Notulen van de vergadering d.d. 28 oktober 2003.


5. Vervallen (de notulen van de vergadering d.d. 24 november 2003 zijn nog niet beschikbaar).


6. Ingekomen stukken.


7. Concept-raadsvoorstel inzake privatisering zwembad Tropical. (voorstel / besluit) Toelichting Bij de kerntakendiscussie van enkele jaren geleden heeft de gemeenteraad besloten een onderzoek in te stellen naar een mogelijke privatisering dan wel verzelfstandiging van het zwembad en de sporthallen. Dit onderzoek heeft afgelopen anderhalf jaar plaatsgevonden en heeft geresulteerd in onderstaand voorstel. Voorgesteld wordt voor de komende 20 jaar (10 jaar met een optie van 10 jaar) een exploitatieovereenkomst met Sportijn BV aan te gaan waarbij de dagelijkse exploitatie en onderhoud van het zwembad wordt overgedragen alsmede het groot onderhoud van de sporthal Rijen.


8. Concept-raadsvoorstel inzake belastingverordeningen 2004. (voorstel / besluit) Toelichting Als gevolg van wettelijke veranderingen moeten de belastingverordeningen voor het jaar 2004 worden aangepast. In deze nieuwe verordeningen zijn de gewijzigde tarieven opgenomen. Om de heffing van de diverse belastingen vanaf 1 januari 2004 mogelijk te maken dienen deze vóór die datum te worden vastgesteld en te worden gepubliceerd.


9. Concept-raadsvoorstel inzake communicatiebeleidsplan. (voorstel / besluit) Toelichting Voorgesteld wordt om bijgevoegd communicatiebeleidsplan vast te stellen en als kader voor de communicatieve acties in de komende jaren te beschouwen.


10. Concept-raadsvoorstel inzake milieuprogramma 2004. (voorstel / besluit) Toelichting Voorgesteld wordt het het milieuprogramma 2004 vast te stellen.


11. Concept-raadsvoorstel inzake budget geprogrammeerd onderhoud groen. (voorstel / besluit) Toelichting Ten behoeve van de uitvoering van projecten in het kader van geprogrammeerd onderhoud groenvoorzieningen 2004 wordt voorgesteld het extra budget (EUR 46.000,-- exclusief BTW), zoals dat is genoemd in de begroting 2004, ter beschikking te stellen.


12. Concept-raadsvoorstel inzake sanering bergingsvijvers. (voorstel / besluit) Toelichting In het kader van de overdracht van oppervlaktewateren van de gemeente naar het waterschap Dongestroom is het noodzakelijk dat de verontreiniging in bergingsvijvers bij Broekakkers en Broekakkers-Zuid eerst wordt gesaneerd. Hiervoor is een krediet nodig van EUR 290.000,-- excl. BTW.


13. Concept-raadsvoorstel inzake aankoop grond aan de Zwarte Dijk. (voorstel / besluit) Toelichting Voorgesteld wordt een krediet van EUR 750.000,-- exclusief BTW beschikbaar te stellen voor de aankoop van een deel van een huisperceel met opstallen (met bijkomende kosten) aan de Zwarte Dijk te Rijen.


14. Concept-raadsvoorstel inzake verordening peuterspeelzalen. (voorstel / besluit) Toelichting Het vaststellen van de nota professionalisering peuterspeelzalen in de vergadering van 27 oktober 2003 heeft tot gevolg dat een Verordening Peuterspeelzalen dient te worden vastgesteld. Voorgesteld wordt om de Verordening Peuterspeelzalen vast te stellen.


15. Concept-raadsvoorstel inzake beleidsverslag 2002 uitvoering Algemene bijstandwet. (voorstel / besluit) Toelichting Op grond van artikel 118 Abw is de gemeente verplicht jaarlijks een beleidsverslag vast te stellen inzake de uitvoering van de Algemene bijstandswet. Bijgevoegd treft u het betreffende beleidsverslag ter vaststelling aan.


16. Concept-raadsvoorstel inzake onderwijshuisvestingsprogramma 2004. (voorstel / besluit) Toelichting In de 'Wet op het primair onderwijs' (WPO) is aan de raad de zorg voor huisvesting van basisscholen opgedragen. De raad dient daarom voor 2004 een onderwijshuisvestingsprogramma en het onderwijs-huisvestingsbudget vast te stellen. Verder is vaststelling noodzakelijk van het overzicht van aangevraagde voorzieningen die niet in het programma zijn opgenomen.


17. Concept-raadsvoorstel inzake verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning. (voorstel / besluit) Toelichting Ingevolge artikel 33 van de Gemeentewet hebben de raad en de leden van de raad recht op ambtelijke bijstand en hebben de fracties recht op ondersteuning, hetgeen bij verordening geregeld dient te worden. Voorgesteld wordt de betreffende verordening vast te stellen.


18. Concept-raadsvoorstel inzake benoemen plaatsvervangend lid raadscommissie Middelen. (voorstel / besluit) Toelichting De fractie Gemeentebelang heeft verzocht in de raadscommissie Middelen een ander plaatsvervangend lid te benoemen. Voorgesteld wordt om tot benoeming over te gaan.


19. Concept-raadsvoorstel inzake het vaststellen van diverse begrotingswijzigingen. (voorstel / besluit)


20. Onderzoek geloofsbrief raadslid ter opvulling van een vacature, ontstaan door het nemen van ontslag van een raadslid.


21. Sluiting.

De ontwerp-raadsvoorstellen en ontwerp-raadsbesluiten liggen t/m 22 december 2003 ter inzage bij de gemeentebalie in het gemeentehuis in Rijen en in de bibliotheek in Gilze.