Gemeente Tilburg

19-12-2003
Gemeente deelt gratis strooizout uit
Bent u al winterklaar?

Vanaf maandag 22 december kunnen inwoners van Tilburg gratis een zakje strooizout van 5 kilo ophalen. Bent u al winterklaar? Deze slogan staat op de wagens voor inzameling van klein chemisch en elektrisch afval (KCA) van het BAT. Dit is de plek waar het strooizout afgehaald kan worden. Deze KCA-wagens staan op alle weekmarkten in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout en nog op een aantal andere vaste plekken in de stad, voornamelijk in de buurt van winkelcentra. De gemeente heeft voor deze actie 13.000,- uitgetrokken.

De zakjes strooizout zijn af te halen tot ongeveer begin maart. Zelf strooit de gemeente bij gladheid op de hoofdwegen en de hoofdfietspaden. Dit omdat strooien alleen werkt op wegen en fietspaden die veel gebruikt worden. Wanneer de banden in aanraking komen met het zout wordt het wegdek ruwer.

De actie van de gemeente is het antwoord op de vraag van vele burgers om strooizout beschikbaar te stellen zodat er gestrooid kan worden op plaatsen waar de gemeente niet komt. Voor de trottoirs zijn burgers zelf verantwoordelijk volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Aanvankelijk werd gedacht aan bakken strooizout op hoeken van straten en pleinen maar dat blijkt om verschillende redenen niet haalbaar of wenselijk. De uitgifte van zakjes strooizout is organisatorisch beter haalbaar. De gemeente verwacht dat burgers dit initiatief zullen waarderen wat zal leiden tot meer veiligheid voor voetgangers tijdens gladde periodes.