Gemeente Enkhuizen

Zonnepanelen op het stadskantoor

Ministerie van Economische Zaken beloont gemeente Enkhuizen met Zonnecentrale

Donderdag 18 december jl. is 40 m2 aan zonnepanelen op het dak van het stadskantoor in Enkhuizen geplaatst. Deze zonnepanelen zijn een onderdeel van de zonnecentrale die de gemeente Enkhuizen, via onze energieleverancier (NUON), van het Ministerie van Economische Zaken heeft ontvangen als beloning voor de afname van groene stroom en de vooruitstrevende invulling van het lokale energiebeleid.

Maandag 22 december 2003 nam wethouder Bode dit geschenk symbolisch in ontvangst van de NUON-vertegenwoordiger, de heer Sluyter. De overdracht vond plaats in de hal van het stadskantoor in aanwezigheid van persfotograaf Theo Groot.

Het bordje met de tekst 'Wij gebruiken natuurstroom van NUON' dat overhandigd werd komt in de entree tot de hal van het stadskantoor te hangen.

Achtergronden zonnepanelen op het stadskantoor

Het energiebeleid van de gemeente Enkhuizen timmert aan de weg. Bijvoorbeeld de energiecampagne in 2000 (in de buitenwijken), het stimuleren van EcoTeams, het bouwen van een energiezuinige gemeentewerf, duurzaam bouwen in Kadijken (2004 ook zonneboilers en zonnecollectoren) en workshops Het Nieuwe Rijden voor de automobilist (die wel vlot, maar zuiniger wil rijden). Regionaal is een klimaatbeleid ingezet waar per gemeente maatregelen worden getroffen die de CO -uitstoot flink verminderen. Oftewel de wereldmilieu-afspraken uit Koyoto vertaald naar lokaal niveau.

Groene stroom

Eén van die zaken is meer groene stroom afnemen en duurzame energie stimuleren. In 2001 is regionaal afgesproken gezamenlijk stroom en een gedeelte van die energie duurzaam in te kopen. De gemeente Enkhuizen koos voor een afname van 37½%. Hiermee zit Enkhuizen 27½% hoger dan het gros van de deelnemende Westfriese gemeenten!

Het ministerie van Economische zaken beloont gemeenten en regios die groene stroom afnemen en geeft de Westfriese regio 150 tot 200 m² aan zonnecentrales via hun energieleverancier (NUON).

In Hoorn en Opmeer zijn de zonnecentrales al eerder dit jaar geplaatst. En nu is Enkhuizen aan de beurt met 40 m² aan zonnepanelen op het dak van het stadskantoor. Donderdag, 18 december, werden op het dak van het stadskantoor de zonnepanelen geplaatst.

De opbrengst van deze zonnecentrale is 3200 kWh per jaar, vergelijkbaar met het gemiddeld elektriciteitsverbruik van een huishouden. Dat levert de gemeente voor dit gebouw een besparing van bijna 35% op. In de hal van het stadskantoor wordt een display gehangen waarop de burgers kunnen zien hoeveel zonne-energie er op dat moment gewonnen wordt.

Ruud Pruijssers

Datum laatst gewijzigd: 6/1/2004